egyre többre képesek

2018.08.10. 12:44

Sikerült növelni a zöld napelemek hatékonyságát

De mitől lesz egy napelem zöld?

A napjainkban főleg szilikonból készült napelemek hatékonysága általában 15-22 százalék közötti, ez azt mutatja, hogy a napsugárzás hány százalékát tudja hasznosítani egy adott napelem. 2016-ban Japánban sikerült a szilikon alapú napelemek hatékonyságát az eddig legnagyobbra, 26,6 százalékra növelni.

A szerves fotovoltaikus napelemek (OPV) ezzel szemben szénalapú anyagból készülnek, könnyűek, rugalmasak és félig-átlátszóak.

Rá lehet nyomtatni őket vékony műanyag tekercsekre, ez a technológia jóval inkább környezetbarát, mint a hagyományos szilikon-alapú napelemek.

Ezek a szerves vékony rétegű napelemek (amelyeket zöldnek vagy organikusnak is hívnak) eddig csak 7 százalékos hatékonyságra voltak képesek. A tiencsini Nankaji Egyetem kutatója, Csen Jong-seng csapatának azonban sikerült elérnie, hogy az OPV-k ugyanolyan hatékonyak legyenek, mint a szilikonból készült napelemek: 17,3 százalékos hatékonyságot értek el.

Tandemcellákkal játszották ki a problémát

Az OPV napelemek egyébként azért kevésbé hatékonyak, mert a szerves anyagok lazán kötik az elektronokat befogó molekulákat, és ezért lassítják az áramtermelést. A kínai kutatók ezt próbálták megkerülni oly módon, hogy két különböző anyagú réteget alkalmaztak tandemben a napelemen.

A tandem cellák különböző rétegei képesek elnyelni a fény különböző hullámait. Ez az jelenti, hogy hatékonyabban használhatjuk a napsugárzást és magas energia-átalakítási arányt érhetünk el

– magyarázta Cseng.

Az alapanyagok további optimalizálásával várhatóan az OPV hasonló energia-átalakítási hatékonyságot ér el, mint a hagyományos napelemek – hangoztatták a kutatók.

Borítókép: Shutterstock / Elena Elisseeva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!