jó hír

2017.11.13. 13:31

Sokkal kíméletesebben diagnosztizálhatják a lisztérzékenységet

Hamarosan az érintett gyermekek felénél is elhagyhatóak lesznek a kellemetlen beavatkozások.

A magyar lakosság 1-2 százalékát érintő lisztérzékenység (coeliakia) diagnózisához évtizedek óta gyomortükrözésre és szövetmintavételre van szükség. Azonban ez gyermekekre megterhelő vizsgálat, mivel kórházi körülmények között, altatásban végzik. Egy nagy nemzetközi vizsgálat most igazolta, hogy az érintett gyermekek felénél elhagyható lesz a kellemetlen beavatkozás.

Coeliakia esetében a búza, árpa, rozs glutén fehérjéi kóros immunreakciót provokálnak, ami bélrendszeri gyulladáshoz és a vékonybélbolyhok károsodásához vezet. A betegség jellegzetes formában leggyakrabban egy- és ötéves életkor között jelentkezik. A gyermekkori coeliakia figyelmeztető jele a lassú fejlődés, a vitamin- és vashiány, a hasmenés és a zsírfényű széklet. A felszívódási zavar következtében az érintett gyerek kóros soványságával, nagy pocakjával szinte az afrikai éhezőkre hasonlít. A betegség gyanúja esetén az orvosok egy speciá­lis fehérje, egy antitest kimutatását végzik el. Ezek az antitestek az immunrendszer által termelt fehérjék, amelyek a saját szövetek ellen irányulnak.

A közelmúltban az Európai Gyermek-gasztroenterológiai, Hepatológiai és Táplálkozástudományi Társaság (ESPGHAN) olyan új irányelveket tett közzé, melyek szerint a vérből kimutatható nagyon magas (a normálérték tízszeresét meghaladó) antitestszint esetén a szövetmintavétel elhagyható, ha bizonyos további feltételek is teljesülnek.

Felmerült azonban, hogy a biopszia elhagyása téves pozitív diagnózisokhoz, és ezen keresztül felesleges diétás kezelésekhez vezethet. Ezért indult el 2011 novemberében a ProCeDE nemzetközi tudományos vizsgálatsorozat, amelyben 21 ország több tucat gyermek­kórházának szakorvosai több mint 700 olyan gyermek és serdülő vér- és szövetmintáit gyűjtötték össze és értékelték, akiknél a kezdeti pozitív antitesteredmények coeliakia gyanúját vetették fel. A vizsgálatban több mint 70 magyar gyermek is részt vett a Heim Pál Gyermekkórház Coeliakia Centrumából.

Mindezzel egyszerűbb és olcsóbb lesz a diagnózis sok gyermek számára, mivel elkerülhetővé válik a gyomor­tükrözéssel és altatással járó kellemetlenség, és a költséges genetikai vizsgálatokra sem lesz náluk szükség.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!