kirándulási tippek

2019.06.09. 07:00

Szakrális helyek Veszprém megyében, amelyeket érdemes felkeresni a pünkösdi hétvégén

Kellemes kirándulóidőben lesz részünk a hétvégén, ezt érdemes kihasználni és felkeresni megyénk néhány nevezetesebb helyét, épületét. A pünkösdhöz kapcsolódóan, most adunk néhány tippet, ha ehhez vallási helyszínt keres.

Szauer Annamária

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Tihanyi Kálvária

Tihany remek célpont lehet a hosszúhétvégére. A csodás panoráma és az apátság mellett érdemes felkeresni a Kálváriát is. Az eredeti 1926-tól kezdve épült.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A Krisztus kínszenvedését és keresztútját jelképező, feliratos és bronz domborműves kőből készült stációit, a történelmi Magyarország vármegyéinek és szabad királyi városainak nevében állították fel. A Kálvária építményeit 1960-ban leromboltatták. Az 1990-es évektől kezdték meg a felújítását, pár éve már a régi pompájában tekinthetjük meg.

A magyarpolányi Kálvária

A barokk stílusú kálvária 1780 körül épült, öt sátortetős stációban életnagyságú, festett faszobrok állnak.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A feljárónál áll a Fájdalmas Szűz 1901-ben emelt kőszobra, ugyanitt láthatjuk azt a keresztet, amelyet az Amerikába induló 107 polányi adományából állítottak, s ezért „amerikai keresztnek” is nevezik.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A Kálváriára 153 lépcső vezet fel, érdemes megtenni ezt a távot, mert a tetejéről csodálatos látványban lehet részünk.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Pálos kolostor romjai Salföld

A középkori kőkúti pálos kolostor romjait a mai Salföld falu határában találhatjuk meg. Az 1200-as években épült, Szent Mária Magdolna tiszteletére.

Fotó: wikipedia.hu

A kolostor valószínűleg az 1554. november 7-i Tihanyt és Csobáncot eredménytelenül támadó török hadjárat áldozata lett, innentől kezdve már csak romként utalnak rá.

Urunk Mennybemenetele Templom Sümeg

A Plébániatemplomot 1756-ban építtette Padányi Biró Márton veszprémi püspök a korábbi templom helyére. Falait Franz Anton Maulbertsch osztrák festő freskói díszítik. A templomot gyakran nevezik a „rokokó sixtusi kápolnájaként”. Az épület egész belső része – az oldalfalak, a mennyezet, a hajó, a szentély és a kórus – egyetlen, harmonikusan egybeolvadó nagy festmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában