védtelenül

2018.07.02. 22:12

Százötvenkétmillió gyereket dolgoztatnak világszerte

Százötvenkétmillió gyereket dolgoztatnak a világon, közülük 73 millió dolgozik szélsőséges és veszélyes körülmények között - írta hétfőn közzétett jelentésében Gustavo Suárez Pertierra, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) spanyolországi bizottsági elnöke.

Forrás: shutterstock

Fotó: Pikul Noorod

A rendkívül kiszolgáltatott gyerekeknek hosszú munkaidőt kell elviselniük egészségtelen környezetben, olyan munkahelyeken, mint a Kamerunban és a Közép-afrikai Köztársaságban található arany- és koltánbányák, a Kínában és Pakisztánban található gyapotföldek, a bangladesi és törökországi textilgyárak, a Brazíliában és Indiában található szeméttelepek és a Fülöp-szigetek vagy Togo azon háztartásaiban, ahol bejáróként dolgoztatják őket – írta Suárez Pertierra.

Ezek a gyerekek az erőszak számos formáját kénytelenek elviselni, teljesen védtelenül, cserébe a csekély fizetésért, amellyel kénytelenek hozzájárulni családjuk megélhetéséhez – mondta a spanyol UNICEF-bizottság elnöke.

A dolgozó gyerek nem járhat iskolába, a vegyszerekkel való érintkezés, a higiénia hiánya, a nem megfelelő táplálkozás és a túlzott erőkifejtés miatt egészségi problémáknak van kitéve, védtelen az elszigetelődéssel, a visszaélésekkel, valamint a szóbeli, fizikai vagy szexuális erőszakkal szemben.

Minden ilyen esetben súlyosan megsértik az olyan jogokat, mint például az oktatáshoz, a játékhoz, az egészséghez, a védelemhez való jog: végső soron

megfosztjuk ezeket a gyerekeket attól a jogtól, hogy gyerekek lehessenek

- fogalmazott Suárez Pertierra.

Az UNICEF spanyol bizottságának elnöke azonban elismerte, hogy jelentős előrelépéseket is sikerült elérni 2000 óta, amikor még több mint kétszer annyi gyerek végzett veszélyes munkát, mint jelenleg. A haladás ugyanakkor „nagyon lassú, ha teljesíteni akarjuk a fenntartható fejlődési céloknak azt a pontját, amelynek értelmében 2025-ig felszámoljuk a gyerekmunkát” – mondta.

Borítókép: illusztráció

Shutterstock / Pikul Noorod

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!