Biztonság

2017.10.19. 14:44

A szén-monoxid-riasztó nem váltja ki a fűtőberendezések ellenőrzését

Egyre többen döntenek úgy, hogy biztonságuk érdekében szén-monoxid-érzékelővel szerelik fel otthonukat. De mi vezethet szén-monoxid-mérgezéshez, és miként lehet megelőzni azt?

Szabálytalan kivitelezés miatt az égéstermék visszaáramolhat, a tüzelő-, fűtőberendezés meghibásodhat, és a zárt térbe visszajutó gázok már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelentenek az emberekre és a háziállatokra – figyelmeztet Boros Brigitta katasztrófavédelmi szóvivő a teol.hu oldalának adott nyilatkozatában. Hozzátette: a rosszul bekötött eszköz nagy eséllyel gyakrabban elromlik, sűrűbben kell javíttatni és rövidebb idő alatt tönkremegy.

A nyílászárók cseréjekor figyelni kell a megfelelő szellőzés biztosítására, hiszen a levegő-utánpótlás hiányában a kéményen keresztül visszaáramlik az égéstermék. A legtöbb baleset a fürdőszobákban következik be, mert ott a legzártabb a szigetelés, egy résszellőző beépítésével azonban biztosítható a megfelelő mennyiségű levegő.

A berendezéseket rendszeresen szakemberrel kell ellenőriztetni, és a lakossági sormunkát végző kéményseprőt is be kell engedni. A nem rendeltetésszerű használat következtében jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetek alakulhatnak ki, de nem ritka a fizikai robbanás sem.

Nagyobb eséllyel rakódik le káros anyag az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy nem megfelelő tüzelőanyagot égetnek, az elzáródott kéményből pedig a mérgező anyagok visszaáramolhatnak.

A biztonságot segíti a megfelelő minőségű és megbízhatóan működő szén-monoxid-érzékelő is, amelyet a tüzelő-, fűtőberendezés közelében célszerű elhelyezni. Vásárlás előtt érdemes tájékozódni, mely termékek megbízhatóak. A katasztrófavédelem honlapján megtalálható azon készülékek listája, amelyek megfeleltek a vizsgálatokon, és azoké is, amelyek megbuktak.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!