Aki a virágot szereti

2019.06.25. 11:00

Szeptemberig járják a várost, keresik Veszprém legszebb kertjeit

A Virágos Veszprém 2019 programról tartottak a szervezők sajtótájékoztatót a veszprémi Munkácsy Mihály utca 3/h lépcsőház előtt. Hogy miért ott? A tizenegy esztendeje futó programhoz ez a lépcsőház volt az, amely tavaly utolsóként csatlakozott.

Juhász-Léhi István

Kavalecz Tibor, Szalay Zsolt, Jung Edina, a mozgalom társszervezője, Ovádi Péter és Vincze Béla, a Munkácsy Mihály utca 3/h egyik lakója a sajtótájékoztatón

Fotó: Penovác Károly/Napló

A szervezők kíváncsiak voltak, hogy a lépcsőház lakói szeretnék-e folytatni azt, amit elkezdtek. Mint kiderült, folytatják.

Elhangzott: a Virágos Veszprém mozgalom képviselői márciustól szeptemberig járják a várost, nézik a kerteket, erkélyeket, közterületet, hogy hol szépítik minél szebb virágokkal az emberek a környezetüket. Ovádi Péter ország­gyűlési képviselő arról beszélt, hogy jó szívvel és őszintén állt a kezdeményezés mellé. A lakókörnyezet szépítése mindenkinek fontos, mondta, és visszautalt arra is, hogy már önkormányzati képviselőként is igyekezett sokat tenni választókerülete szépüléséért. Ugyanakkor abbéli örömének is hangot adott, hogy egy Veszprémre kiterjedő kezdeményezés ez a program. Mindenki nagyon büszke arra, hogy veszprémi lehet, hogy Veszprémben lakhat, ám ez akkor tud igazán kiteljesedni, ha mindannyian szépen és rendben tartjuk a helyet, ahol élünk – hangsúlyozta.

Kavalecz Tibor, Szalay Zsolt, Jung Edina, a mozgalom társszervezője, Ovádi Péter és Vincze Béla, a Munkácsy Mihály utca 3/h egyik lakója a sajtótájékoztatón Fotó: Penovác Károly/Napló

Kavalecz Tibor főszervező a több mint egy évtizedre utalt, amely során mindig próbáltak fejlődni, ám – mint ahogyan mondta – most eljutottak oda, hogy szükségük van az önkormányzat és Ovádi Péter segítségére, jó szándékára.

Lényeges különbség van az eddigi és a mostani virágosítások között, hiszen eddig Virágos Város néven futott ez a rendezvény, ám Virágos Veszprém lett programjuk neve azért is, mert az önkormányzat is áldását adta mindehhez. A magánporták és erkélyek mellett a közintézményeket, üzleteket, vendéglátóhelyeket is figyelik. Kavalecz Tibor elárulta, hogy idén közel 100 emléklapot szeretnének kiosztani, ami azt jelenti, hogy minimum 200–300 családi házat és virágosítási helyet fognak megnézni, s mindezek mellé a legszebbek kapnak kerámiaplakettet. Változás: a korábbiaktól eltérően lesz abszolút első kategória, és az első három helyezett pénzjutalomban is részesül.

Érdekessége a megmérettetésnek, hogy lehet nevezni, de nem feltétel – derült ki a főszervező szavaiból. Kérdésre válaszolva elhangzott: a teljes zsűri civil tagokból áll.

A Bakony–Balaton Régió Ifjúságáért Alapítvány nevében Szalai Zsolt elmondta, elkötelezettek a veszprémi zöld területek fenntartásáért és virágosításáért, ezért is vették szívesen a felkérést és örömmel csatlakoztak a programhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában