lakberendezés

2021.03.06. 07:22

Tetőtéri otthon kialakítása: mire érdemes figyelni?

Egy tetőtéri otthon kialakítása és berendezése összetett feladat, amely egyedi megoldásokat igényel, a végeredmény viszont egy különleges hangulatú enteriőr.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Tetőtéri lakás, nem csak fiataloknak

Úgy tartják, inkább a fiataloknak való az ilyen típusú lakás, pedig ha megfelelő a kialakítása, bárki számára ideális otthon lehet – írja a Lakáskultúra. Az emberek különböző okok miatt döntenek a padlástér beépítése mellett. Előfordul, hogy a tulajdonos egyszerűen szereti a zegzugos, érdekes tereket, a különleges hangulatot, de gyakoribb, hogy a család kinövi a ház alsó szintjét, és szeretnének hasznosítani minden négyzetmétert.

Ha a kicsinek bizonyuló otthon egy belvárosi ház legfelső emeletén van, akkor is van rá mód, hogy – a lakóközösség és az illetékes önkormányzat engedélyével – összenyissák a tereket. Az első két esetben építész és statikus állapíthatja meg, hogy a tetőtér kialakítható-e, és érdemes már ekkor bevonni a kivitelezőt is, hiszen neki is biztosan lesznek észrevételei.

A tetőtér beépítésének fő szempontjai

Meglévő ház esetében az első kérdés, hogy a tető formája és szerkezeti kialakítása lehetővé

teszi-e a beépítést, és hogy az épület elbírja-e a megnövekedő terhelést. Ezt mindenképpen szakember döntse el. Egy fafödémes kialakítású padlás megerősítése akár gazdaságtalanná is teheti a kínálkozó bővítést.

Új épületnél országos és helyi rendeletek szabályozzák a magasságot és ezzel együtt a tetőtér beépíthetőségét.

Ha a megengedett épületmagasság 3 m, földszintes ház építhető pici tetőtérrel, 4,5 m határértéknél már jól beépíthető a padlástér, 6 m-es megengedett épületmagasság esetében pedig teljesen szabadon tervezhetünk.

Az építésügyi hatóságok rendeletei tartalmaznak bizonyos szabályokat, ám számos kérdésben magunk dönthetünk. Tervezéskor tartsuk szem előtt a lakók számát, gondoljuk át, hány szobára van szükség, milyen extra funkciókat szeretnénk, stb. Ha a tetőtér bővítés, általában hálószobákat és egy fürdőt rendeznek be odafent a tulajdonosok, esetleg egy kisebb közös térrel, ahová a lépcső vezet. Sokan élnek a lehetőséggel, hogy egy nagyobb méretű teraszt is kialakítsanak, ahonnan csodás kilátás nyílik a környékre.

A munkálatokat csak azt követően kezdhetjük el, hogy a szükséges papírokat, okiratokat beszereztük.

Meglévő tető beépítésekor gyakran elegendő megkérni a településképi véleményt az illetékes polgármesteri hivataltól. Nagyobb bővítés és új épület kapcsán bejelentési eljárást kell lefolytatni. Ilyenkor elkerülhetetlen egy építészmérnök szakember bevonása.

Ha a meglévő épületet bővítjük a tetőtér felé, lényeges, hogy gondosan határozzuk meg a beltéri lépcső helyét, formáját, a fokok belépési mélységét és magasságát. Előfordul, hogy a padlástérhez az épületen kívül vezet lépcső, máskor a tető tere részben egybenyitott a földszinten található nappalival. Minden épület más lehetőségeket rejt magában.

Számoljunk vele, hogy a kémények megjelennek az új lakótérben. Ha a meglévő fűtésrendszer nem bővíthető, jó megoldás az elektromos infrapaneles fűtés. Az új fürdők helyét meghatározza az alsó szint elrendezése.

Gondot okozhat, hogy alapos szigetelést és árnyékolást, nyáron hűtést igényel, további negatívum, hogy csak lépcsőn lehet megközelíteni, nem látni le az utcára, és a berendezéshez is több pénzre van szükség, hiszen szinte mindenhová egyedi bútorokat kell gyártatni.

Melyik tetőtípus alkalmas a beépítésre?

Egy manzárdtető szinte területi veszteség nélkül beépíthető, de ez a tetőforma ritka a magyar utcaképben, ezért nehezen lehet hozzá településképi véleményt szerezni. Viszonylag jól hasznosítható a hagyományos nyeregtető, a kontyolt nyeregtetős szerkezeten a bevilágító felületeket kell jól kitalálni, a sátortető alatt viszont többnyire kevés jól hasznosítható terület marad.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!