a megoldás

2017.11.15. 21:24

Tudta? A felfázásnak nincs is köze a hideg időhöz

Kevesen tudják, de az, hogy hólyaghurutunk lesz-e vagy sem, nem a repkedő mínuszokon múlik.

A köznyelvben leginkább felfázásként emlegetett hólyaghurutnak igazából semmi köze a kellemetlen időjáráshoz.

A hideg pusztán annyiban lehet előidézője a hólyaghurutnak, mint minden más betegségnek: a fázás gyengítheti az immunrendszert, így a szervezetbe kerülő kórokozók többet ártanak.

A probléma tulajdonképpen akkor jelentkezik, ha az egyébként velünk együtt élő baktérium rossz helyre kerül, és a szaporodásához ideális körülményeket talál.

Amikor valaki a klasszikus tünetegyüttessel keresi fel az orvost, vagy is gyakori vizelési ingerre panaszkodik, amelyet fájdalom is kísérhet, az első lépés, hogy elvégzik az úgynevezett tenyésztést. Ebből kiderül, hogy mi okozta a fertőzést, és a páciensnek antibiotikumot írnak fel. Ám hiába sikerül kideríteni, melyik baktériumtörzs a bűnös, a végleges gyógyulásra nincs garancia.

A kórokozók a legapróbb sérülésekben is képesek „megkapaszkodni”, s bár a gyulladás elmúlik, ha valami miatt – például a Ph-érték megváltozása vagy szexuális együttlét után – vérbőség jelentkezik, újra aktívvá válhatnak. A siker kulcsa a megfelelő ideig és dózisban szedett antibiotikum lehet, illetve testünk minél alaposabb megismerése, hogy már a legelső, enyhe tünetek esetén elkezdődjön a kezelés.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!