aroma, aroma, aroma

2018.07.11. 14:14

Túl sok a cukor a jégkrémekben, a gyümölcs annál kevesebb

Legfőképpen az eperízű fagyik érintettek.

A eperjégkrémek sokszor indokolatlanul sok cukorral készülnek, több termék pedig fölösleges aromát is tartalmaz, a gyümölcstartalom a legjobb esetben sem közelíti meg a 30 százalékot – közölte a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A 13 eper- vagy epres jégkrém vizsgálatakor kritikus anyagot nem találtak, de szinte mindegyik tartalmazott állagjavításra használt allergizáló adalékot. Kifogásolták, hogy a vizsgált jégkrémek közül csak 4 készült tejszínnel, a többihez tejsavóport használtak.

Az egyesület szerint indokolatlan, hogy 2 kivétellel mindegyik termék tartalmazott mesterséges aromákat, noha jó minőséget ezek nélkül is el lehet érni.

Az olcsóbb, literenként 350 és 800 forint közötti termékek szinte alig, akár 1 százaléknál is kisebb arányban tartalmaznak gyümölcsöt, de a legdrágábbaknál is legfeljebb 20-26 százalék volt az epertartalom.

Az egyesület szerint

a fogyasztók sokszor nem tudják, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv szerint csak 15 százalék feletti gyümölcstartalomnál lehet a termékeket gyümölcsjégkrémnek nevezni.

Ennél csekélyebb aránynál a gyümölcsös jégkrém, aroma felhasználásával készült termékekre pedig a gyümölcs ízű jégkrém megnevezés kötelező.

Borítókép: Natalia Deriabina/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!