Lélekápolási tanácsok

2020.06.25. 12:27

Úgy érzi, kiégett? Így enyhítheti a tüneteket!

Motiválatlanság, teljesítménycsökkenés: ezek a burnout szindróma jelei, amelyet hivatalosan is betegségnek nyilvánított az ENSZ egészségügyi szervezete.

Forrás: Shutterstock

A burnout szindróma egy depresszióhoz hasonló mentálhigiénés állapot, amikor a betegek fizikailag, mentálisan és érzelmileg is kimerülnek, a munka iránti lelkesedésüket elveszítik, és a teljesítményük jelentősen csökken. A szakemberek szerint a kiégés okai a leterheltségben, a monotonitásban, a munka-magánélet felborult egyensúlyban keresendők olvasható a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

Függőséghez vezethet!

A kiégés elsősorban a szociális szférában dolgozókat, például a tanárokat, orvosokat, tanácsadókat érinti, de kialakulhat minden munkavállalónál, aki a fokozott munkahelyi elvárások miatt nem tud feltöltődni. A nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz már önmagában súlyos fizikai tünetek, például magas vérnyomás, izomfájdalom, álmatlanság, szívproblémák kiváltója lehet, sőt akár függőséget (alkohol) is okozhat.

Mit tegyen?

A kiégés tünetei számos módon enyhíthetők: a megfelelő étrend betartásával, rendszeres testmozgással, elegendő alvással hatékonyan kezelhető, a támogató közeg megtalálása azonban elengedhetetlen a teljes gyógyulás szempontjából. Annak, akinél a tünetek komolyabbra fordulnak, és aki úgy érzi, felemészti a munkája, javallott szakemberhez fordulnia!

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!