Nincs párja

2021.06.03. 19:30

Uniós oltalmat kapott a Hegykői petrezselyemgyökér

A Hegykői petrezselyemgyökér elnevezést az Európai Bizottság uniós oltalomban részesítette – közölte az Agrárminisztérium csütörtökön.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Agrárminisztérium Földrajzi árujelzők programjának eredményeként így már 70-re emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 22 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén

– írták.

A közlemény szerint a Hegykői petrezselyemgyökér termelése Magyarország nyugat-dunántúli területén, a Fertő-tó környékéhez, Hegykő és Fertőhomok településekhez köthető. A Hegykői petrezselyemgyökér erőteljesen fűszeres íze és illata a Fertő-tó vidékére jellemző hűvös csapadékos időjárásnak, és az ennek következtében elhúzódó tenyészidőnek köszönhetően alakul ki. Az üledékes, laza homoktalaj és a bakhátas művelés sima, elágazásmentes gyökérformát eredményez.

A zamatos „Hegykői petrezselyemgyökér” kiváló fűszerezője a magyar konyha ikonikus húslevesének.

A földrajzi árujelzők használata olyan eszköz az előállítók kezében, amely komoly gazdasági előnyt jelenthet. Egy 2020 januárjában közzétett statisztikai elemzés szerint a teljes uniós élelmiszer- és italexport több mint 15 százalékát a földrajzi árujelzős termékek értékesítése teszi ki, amelyek eladási ára magasabb az ezzel nem rendelkező készítményekénél – áll a közleményben.

A Földrajzi árujelzők program keretében további 15 új földrajzi árujelző uniós oltalmi eljárása van folyamatban.

A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információ érhető el a www.gi.gov.hu honlapon.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!