everness

2018.06.14. 08:30

Út a lélek megismeréséhez 

A fesztivál főszervezője Klein Csaba, aki fiai elvesztése után változtatott korábbi felfogásán és mára azt tekinti hivatásának, hogy másoknak segít. 

Rohanó világunkban egyre gyakrabban hallunk arról, hogy többet kellene foglalkoznunk a lelkünkkel. Harmónia nélkül ugyanis kiegyensúlyozott lelki stabilitás nem jöhet létre. Ha ezen változni szeretnénk, akkor bizony lelkileg is meg kell mozdulnunk, ennek az útnak a megtalálásához segítséget nyújthat a tudatosságról, az önismeretről és a fenntarthatóságról szóló minden évben megrendezésre kerülő nyári életmódfesztivál, az Everness – derül ki a Vasárnap Reggel legfrissebb számából.

De mi is ez pontosan? Nyaralás vagy lazulás? Belső munka esetleg fejlődés? Világi élmény, spiritualitás? Többek mellett erről beszélgettünk a rendezvény főszervezőjével Klein Csabával, aki fiai elvesztése után változtatott korábbi felfogásán és mára azt tekinti hivatásának, hogy másoknak segít.

Hogyan néz ki egy napja?

Reggel hat körül ébredek. Minden napomat meditációval indítom, aztán együtt reggelizek a családommal. Elmegyek futni vagy edzőterembe.

Klein Csaba Fotó: Móricz-Sabján Simon

A futás egy új hobbi?

Abszolúte. Nagyon fontos, hogy a lélek mellett a test is megkapja a megfelelő töltést. A lerótt kilométerek után az életmód központban folytatom a napomat. Igyekszem úgy intézni a dolgaimat, hogy vacsorára hazaérjek. Pár évvel ezelőtt még nekem is a munkáról szólt az életem. Aztán visszavettem és változtattam a tempón.

Miért fontos, hogy az ember meditációval kezdje a reggelt?

Visszakérdeznék, hogyan ébredsz reggelente?

Kétszer lenyomom az ébresztőt, és rohanok a munkába.

Gondolom kihagyod a reggelit és nyilván elfelejtesz bepakolni valamit. Magamból indulok ki, hiszen tizenöt évvel ezelőtt nagyon gyakran így indult egy napom. Aztán megismertem különböző módszereket, irányzatokat, magát a jógát. Ezzel a rituáléval egészen rövid idő alatt nyugodtabbá tehetjük a reggelt.

Ha sikerül a káoszt nyugalommá alakítani, akkor az egész nap pozitívabban indul. Amikor azt tudod magadban mondani, hogy lélek vagyok, és erre az igazságra tudsz meditálni, akkor végtelen tisztaság jár át. Ez a tisztaság aztán az elmébe hatol.

Mi foglalkoztatja most leginkább?

Nyitott vagyok, kutatok, keresek új dolgok iránt. Soha nem köteleztem el magam egyik spirituális irányzat mellett sem. Hozzáteszem, nem tartom magam spirituális embernek, eléggé materialista vagyok. Az utóbbi időszakban elkezdtem jobban foglalkozni a buddhista meditációval. Leginkább az foglalkoztat, hogyan lehet a gondolatokat még jobban elcsendesíteni. A végső cél nyilván a teljes megvilágosodás lenne.

Fotó: Everness.hu

Mikor változott meg a világról alkotott szemléletmódja?

A mai napig azt hiszem el, amit megtapasztalok és amit látok. Sokáig informatikával foglalkoztam. A váltáshoz szorosan hozzátartozik, hogy a három fiam közül kettőt elvesztettem. Ők indítottak el ezen az úton.

Ne haragudjon, nem akarok indiszkrét lenni, de mi történt pontosan?

A mai napig nem derült ki, hogy mi volt a probléma, ezzel kapcsolatban nem született diagnózis. Egyfajta éber-kóma állapotban lebegtek, egyetlen orvos sem tudott rajtuk segíteni. Ekkor fordultam a természetgyógyászathoz és az alternatív módszerekhez. Jómagam is természetgyógyászként elvégeztem egy iskolát.

Az egyik fiam márciusban halt meg, pont ekkor indítottam el az Angyalszív központot. Ez lett az a hely, ahol iránymutatást, módszert adtunk az embernek a gyógyuláshoz, lelki és fizikai szinten is. Ahogy teltek az évek, sok személyes tapasztalat alapján rá kellett döbbennem, hogy a világ sokkal szélesebb mint, amit látunk és érzékelünk belőle. Lehet az egésznek nincs vége, egy végtelen egész, amiben létezünk.

Mikor bizonyosodott meg erről?

Rengeteg élményem volt az elmúlt években, mindenféle tanfolyamokon. Konkrét személyes élmény alapján léptem egy szinttel feljebb. Egy meditáció során megjelent a fejemben egy motívum, amit később a meditációt végző vezető később elővett a szobában található asztalfiókból. Egy családállítás során olyan dolgokat mondtak rólam idegen emberek, amit csak a szűk környezetem tud rólam.

Hátborzongató.

Eleinte nekem is az volt. De ezek azok a tapasztalatok, amelyeknek köszönhetően egy egységes világkép kezdett el bennem kirajzolódni.

Egy beszélgetésben azt mondta, hogy lelkünk, belső énünk valójában minden pillanatban tudja, mire van szüksége. Akkor miért nem hallgatunk ezekre a megérzésekre?

Életünk során különböző viselkedésmintákat veszünk fel, amit a szüleinktől kaptunk, vagy az iskolában tanultunk. Ezeket visszük tovább. Emiatt nem halljuk meg a lelkünk hangját, helyette a megfelelés irányít minket. Minél többet foglalkozik az ember a lelkével, annál erősebb ez a hang.

Fotó: Everness.hu

Honnan jutott eszébe, hogy szükség lenne egy hiánypótló életmód fesztiválra, ahol a lélek ápolásán a hangsúly?

Az első ilyen rendezvényt 2013-ban rendeztük meg leginkább egy tábortüzes összejövetelre hasonlított. Mivel korábban semmilyen tapasztalatunk nem volt a fesztiválszervezést illetően, ezért az esélytelenek nyugalmával vágtunk bele. Az egész eseményt aztán a résztvevők és az előadók kezdték el megtölteni élettel. Nehéz megfogalmazni, hogy mit történik egy ilyen fesztiválon, mert gyakorlatilag minden évben más.

Az emberek öt nap alatt a megszokásaiktól mentesen megtapasztalhatják önmagunkat és környezetünket. A rendezvény időtartama alatt elsajátíthatják azokat a módszereket, amelyek segítségével probléma helyett lehetőségként élhetik meg a mindennapjaink során felmerülő kihívásokat. Önerőből juthatnak el a hétköznapitól eltérő, emelkedett tudatállapotba.

Ez egy igazi játszótér, ahol a lélek táncra perdül.

Ahol felszabadultan, mégis felelősséggel lehetünk ismét gyermekek. Tánc, jóga, számos mozgásprogram, meditáció és előadás vár mind azokra, akik ellátogatnak Alsóörsre. Esténként világzenei koncertek és meghitt hangulatú házibulik töltik be a teret.

Idén hány programra számíthatnak az érdeklődök?

Két nagyszerű előadó is ellátogat hozzánk Amerikából, például Dan Millman, a békés harcos írója, aki kiemelkedő sportteljesítményét és gyógyulását belső egyensúlyának megteremtésével érte el. Továbbá Neale Donald Walsch a Beszélgetések Istennel sorozat szerzője, Acharya Shree Shankar misztikus filozófus, Novák Péter színész, zeneszerző, aki a fenntartható fejlődés, a környezettudatosság és a Föld megóvása mellett tette le voksát.

Idén az indiai nagykövet lesz az esemény fővédnöke. Igazi kuriózumként lép majd fel a zenei nagyszínpadon Sudha, aki a spirituális mantaréneklés képviselője, a tavalyi év nagy sikere után újra eljön Netanel Goldberg, a zenéjével is a környezettudatosságot hirdető Merope. Balázs Gergely hegedűművész, Bársony Bálint pedig a Hangutazók formációval érkezik.

Fotó: Everness.hu

A fesztivál életében kulcsszerepet tölt be a fenntarthatóság.

A rendezvény területén szelektív hulladékgyűjtők, napelemes zuhanyzók, környezetbarát tisztítószerek fokozzák a környezettudatos életérzést. Mindent megteszünk azért, hogy a látogatók ökológiai lábnyomát alacsonyan tartsuk. Tavaly megmértük ezt a lábnyomot, amiből világosan kiderült, hogy 23 fával 50 év alatt tudnánk kompenzálni mindazt, amit a fesztivállátogatók leutazásával elvettünk a Földtől. Idén április 22-én ezért, a Föld napja alkalmából az önkormányzattal közösen elültettük ezeket a fákat. Hagyományt szeretnénk teremteni, folytatni fogjuk a telepítést.

Önnek mi volt a legkedvesebb visszajelzés a fesztivállal kapcsolatban?

A második eseményen, 2014-ben odajött hozzám egy fiatal srác egy Everness pólóval a kezében és megkérte, hogy írjam alá. Meghatódtam. Rájöttem, az ilyen pillanatokért érdemes ezt az egészet csinálni. Hozzáteszem a kisfiú anyukája a mai napig önkéntesünk, baráti a viszonyunk.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

A közeljövőben szeretnék létrehozni egy vegán közösségi teret. A programjainkat szeretnénk vidékre is elvinni, ahol az emberek esetleg még nem találkoztak ezekkel a módszerekkel, lehetőségekkel.

Borítókép: Everness.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!