ghi

2019.01.12. 08:00

Van, aki kenyérre keni, de van, aki máshogy szereti

Tejintoleranciában szenvedők és laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Forrás: Shutterstock

A ghi vagy ghee egy tradicionális indiai élelmiszer, amelynek alapja vízibivaly- vagy tehéntejből készült vaj. Azért találták fel, mert Indiában a klíma miatt hamar megromlott a vaj, és nem mindig volt lehetőség arra, hogy hűtve tárolják. A ghi viszont különleges, ugyanis készítése során minden romlandó összetevő távozik belőle – írja az Origo.

Tisztított vajnak is hívják, mivel a tejfehérje és a tejcukor kiválik az elkészítési eljárás során, így csak egy zsiradékréteg marad a vajból. Ezért tejintoleranciában szenvedők és laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Nemcsak Indiában, hanem Pakisztánban és Bangladesben is előszeretettel használják.

Sőt, nemcsak főzéshez és sütéshez alkalmas, de még az ájurvédikus masszázs során is felhasználható. Vagyis: ha nem tetszik az íze, akkor sem érdemes elajándékozni.

Jó okunk van erre cserélni a vajat

A ghi valójában a vaj legjobb része a zavaró allergének nélkül, mint a kazein, a tejfehérje vagy a laktóz. Az egyik legjobb minőségű és legegészségesebb forrása a telített zsíroknak.

Az idegsejtek és az agyi idegszálak mielin burkolattal vannak bevonva, amely nagyrészt telített zsírokból áll. Ez a burkolat segíti az idegsejtek kommunikációját. Továbbá, a telített zsírok az agysejtek alapvető építőkövei.

Emellett Ómega-3 zsírsavat is tartalmaz, amely egy rendkívül fontos tápanyag, illetve javítja az emésztőrendszer működését és állapotát.

A ghi a butirát (vajsav), egy rövid láncú zsírsav egyik leggazdagabb forrása, amely elősegíti a bélfalsejtek szaporodását.

A különböző méreganyagok, a glutén, az antibiotikumok és más allergének, illetve szennyezőanyagok az ételek és a gyógyszerek révén bejutnak az emésztőrendszerbe, majd a bélbe, és idővel károsítják azt. A vajsav rendszeres fogyasztása visszaszorítja ezt a károsodást. Emellett erősíti a bélflórát, és egyensúlyba hozza a gyomorsav mennyiségét.

A ghi segíti a tápanyagok felszívódását,

és hozzájárul az emésztőrendszer általános egészségéhez. A-, E- és K2- vitaminban is gazdag. Az ájurvédikus konyhában hagyományosan méregtelenítő szerként használták.

Mire figyeljünk a vásárlás során?

A legfontosabb szempont, hogy 100%-ban fűvel táplált, legelőn nevelt tehéntejből készüljön. Ha a ghi megfelel ezeknek a kritériumoknak, akkor nagy valószínűséggel jó minőségű.

Légmentesen záródó üvegben hűtés nélkül is tárolható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!