figyelmeztető jelek

2019.06.20. 10:20

Veszélyes lehet, ha nem iszunk eleget

Az emberek jó része kevesebb folyadékot fogyaszt a kelleténél, ezért vízhiányos állapot jön létre a szervezetben, ami komoly betegségekhez is vezethet. A kánikulában különösen figyelni kell a vízpótlásra!

Forrás: Shutterstock

Ilyen melegben még fontosabb a tudatosság. A nyári hónapokban rengeteg tévhit kering arról, hogy mit és mennyit igyunk.

„A napi alap folyadékszükséglet 15 éves kor felett 40 ml testsúlykilogrammonként, de az életkor, a testösszetétel (izom/zsír arány), a táplálkozás, a fizikai aktivitás, a környezeti tényezők (például nyári meleg, magas páratartalom) is befolyásolják a folyadékigényt” – mondta Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus szakorvos az Origónak.

„A folyadékszükségletet megnöveli ezen kívül például a hányás, a hasmenés, a lázas állapot, a fokozott izzadás vagy a szoptatás. A magas fehérjetartalmú étrend (például fehérjeturmixok, ketogén étrend, Atkins, South Beach vagy Ducan diéta stb.) esetén szintén nő a folyadékigény” – hívja fel a figyelmet a szakember.

„Általában a napi folyadékadag kétharmadát folyadék, egyharmadát pedig az élelmiszerekben kötött víz formájában fogyasztjuk el.

Sajnos az emberek jó része kevesebb folyadékot fogyaszt a kelleténél, így hosszan tartó vízhiányos állapot jön létre a szervezetben,

pedig a megfelelő folyadékfogyasztás nagyon fontos az egészség megőrzéséhez, sőt, a testsúly ideális zónában tartásához. A víz nélkülözhetetlen az emésztőnedvek képzésében, a salakanyagok kiválasztásában,

hiány esetén emésztési problémák, székrekedés léphetnek fel,

besűrűsödik a vér és megnő a keringési betegségek (például trombózis, agyérgörcs, szívinfarktus stb.), a vesekő és egyéb vesebetegségek, valamint a húgyúti, vastagbél- és emlődaganatok kialakulásának kockázata” – mondja.

Figyelmeztető jelek vízhiány esetén

A szervezet hamar jelzi, ha vízre van szüksége, az első jel a szájnyálkahártya kiszáradása, ami már 1 százalék folyadékhiány alatt is fellép.

Ha azt érezzük, hogy kiszáradt a szánk, azonnal igyunk 1-2 pohár vizet!

„Ha a folyadékhiány 1-5 %-os, akkor a szomjúságon kívül erős étvágytalanság, hányinger lép fel, és erősen romlik a fizikai teljesítmény, míg 5-9% között csökken a koncentrálóképesség, szédülés, izomgörcs lép fel. A sötétsárga színű, koncentrált vizelet, a ritkább vizeletürítés szintén a folyadékhiány jele” – figyelmeztet a szakember.

Mit igyunk nyáron – vizet, üdítőt vagy alkoholt?

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen folyadékot fogyasztunk. Minden folyadékfogyasztási ajánlás első helyén a tiszta, nem ízesített víz szerepel.

Az ásványvíz vásárláskor mindig nézzük meg a címkét, mert összetételben (Na, K, Mg) jelentős különbségek vannak az ásványvizek között.

Más típusú ásványvíz ajánlott a kisbabáknak, a sószegényen vagy a nagyon sósan étkező felnőtteknek, a magas vérnyomásban szenvedőknek, a veseköveseknek vagy az emésztési panaszokkal küszködőknek.

A natúr vízen kívül nyáron népszerűek – mégis több szempontból nem számítanak a legjobb választásnak – az ízesített vizek, a jeges teák és kávék, az energiaitalok, az üdítők és gyümölcslevek, alkoholos italok.

„Kánikulában figyelni kell arra, hogy sokkal kevesebb alkohol is a fejünkbe szállhat. Különösen erőteljes az alkohol hatása, ha az iszogatás hideg helyen (például pince vagy légkondicionált helyiség) történik, majd kimegyünk a hőségbe. Azt sem árt tudni, hogy minden olyan folyadék valójában vizet von el a szervezettől, amiben például koffein vagy cukor van” – fogalmaz Gajdács Ágnes.

„A vízelvonás szempontjából kiemelt helyen szerepel a kávé, fekete és zöld tea, kóla és töményebb alkoholos italok, melyek elfogyasztásakor az elfogyasztott mennyiség dupláját kell víz formájában elfogyasztani”

– árulja el Gajdács Ágnes.

Hizlaló folyadékok?

Nyáron sokan visszahízzák a tavasszal nagy odafigyeléssel leadott kilókat, és ennek egyik oka a szokásosnál nagyobb mennyiségű, kalóriadús folyadékok fogyasztása.

Az alkoholos italokkal jó pár extra kalóriát juttatunk a szervezetünkbe.

A frissen facsart gyümölcslevek igazi kalória- és szénhidrát bombák, a vércukorszintet azonnal megemelik, ezért minél ritkábban fogyasszunk belőlük, a napi maximum 3 dl adagot ne lépjük túl, és 3-5 dl vízzel hígítsuk duplájára.

Ugyanez a szabály vonatkozik az energiaitalokra is, amelyek főleg kánikulában vagy intenzív mozgás során akár életveszélyes kiszáradást okozhatnak, ha nem iszunk melléjük dobozonként legalább 5 dl vizet.

Az üdítők, jeges teák, a cukorral vagy sziruppal édesített limonádék sem tartoznak a testsúlybarát kategóriába, ráadásul gyakran magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaznak, ami rendszeres fogyasztás esetén hozzájárulhat a nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulásához.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!