Önök válaszoltak

2019.04.22. 13:06

Veszprém megyében élnek-e még a húsvéti hagyományok?

A húsvét a legfontosabb keresztény ünnepek egyike. Ám nemcsak Jézus feltámadását ünnepeljük ilyenkor. A kereszténység nagyon sok korábbi népszokást és hagyományt olvasztott magába, így lehet, hogy ilyenkor a termékenységet is jelképező tojás és nyúl az ünnep másik jelképe.

Nyíregyháza, 2014. április 21. A Margaréta Tánccsoport tagjai locsolkodnak a jánkmajtisi ház udvarán a húsvéti népszokásokat felelevenítõ bemutatón a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban 2014. április 21-én. MTI Fotó: Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Ezen a hétvégén arra kerestük a választ, hogy Önök szerint Veszprém megyében élnek-e még a húsvéti hagyományok?

A szavazók 26%-a szerint a tojásfestés, locsolkodás hagyománya visszaszorult a falvakba, kisebb településekre, ahol az idősebbek, akik emlékeznek ezekre a szokásokra, többségben élnek.

Szinte ugyanennyien szavaztak (olvasóink 27%-a) kifejezetten pozitívan arra, hogy a hímestojás-készítés, locsolás soha nem fog kimenni a divatból. Ők valószínűleg azok, akik maguk is tartják ezeket a hagyományokat, és átadják őket a fiatalabb generációnak.

Olvasóink jelentős része azonban meglehetősen pesszimistán ítéli meg a húsvéti hagyománykör sorsát. A szavazók közel fele, 47% szerint egyre inkább kikopnak az életünkből ezek a szokások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában