Nem lesz egyszerű

2017.11.11. 14:00

Vizet itatnának a diákokkal, hogy ne hízzanak tovább

Ha az iskolai étkezésekkor vízívásra ösztönzik a gyerekeket, az több mint félmillió amerikai fiatalnál előzheti meg az elhízás vagy túlsúly kialakulását, és több mint 13 milliárd dollárral csökkentheti a problémához kapcsolódó orvosi és közvetett társadalmi költségeket.

Forrás: shutterstock.com

Fotó: sirtravelalot

Az Illinoisi Egyetemnek a Pediatric Obesity című szaklapban megjelent tanulmánya egy 1200 New York-i általános és középiskolában 2009 és 2013 között végrehajtott kísérleti program országos kiterjesztésének elvén alapult.

Amikor vízautomatákat helyeztek el az iskolai étkezőkben, a diákok vízfogyasztása iskolaidőben megháromszorozódott.

Ezzel összefüggésben kis, mégis jelentős mértékben csökkent annak kockázata, hogy egy év múlva elhíznak.

Ruopeng An, az egyetem professzorának költség-haszon elemzése szerint ha a programot kiterjesztenék az ország minden állami és magániskolájára, az diákonként 18 dolláros költséggel járna a gyerekek 12 éves koráig, de átlagos haszna elérhetné a személyenként 174 dollárt, az egyes emberek teljes élethosszát tekintve. Ez összességében 13 milliárd dollárt jelent.

„A táplálkozási profil nem sokat változik, ha az emberek növelik a vízbevitelüket, de jelentős csökkenést tapasztaltunk telítettzsír- és cukorbevitelükben” – mondta a szakértő.

Borítókép: Shutterstock / sirtravelalot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!