Farkasgyepű

2017.04.21. 11:35

Magukat is viszontláthatták

Farkasgyepű - A pápai Jókai Mór Városi Könyvtár szervezésében - Veszprém és Pápa után - lakóhelyén mutatta be Ágh Magdolna azt a gazdag hely- és családtörténeti anyagot, amelyet nagyapja, Dobó Jenő erdőmérnök 1914 óta gyűjtögetett.

Civil Tudósítónktól

Éppen egy évszázaddal később, 2014-ben készült el az unoka szeretetteljes gondozásában az a kötet, amelyben naplók, fotók, dokumentumok mesélnek a két világháború közötti pápai és farkasgyepűi eseményekről, hagyományokról, a társasági életről és a Bakony környékén történtekről. Az Üdv az erdésznek - Nagyapánkról és a Bakonyról című kötetet dr. Tölgyesi József egyetemi tanár mutatta be három évvel ezelőtt az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

Ágh Magdolna

Tavaly a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár által indított Családi fotóalbumok elnevezésű sorozatban azokat a dokumentumokat láthatták az érdeklődők, amelyek nem fértek a kötetbe. A napokban saját pátriája elé tárhatta Magdolna a nagyapja emlékére szerkesztett könyvét. A kötet a család és a falu bemutatásával indul, majd életképekkel folytatódik. Farkasgyepűre a kisvasút, a síelés és a vadászat vonzotta a természet szerelmeseit. 1936-ban itt rendezték meg például az Erdészeti Világkongresszust, amelynek amerikai és japán résztvevői is voltak!

A családi vendégkönyv bejegyzései szerint 1920 és 1956 között sok híres ember megfordult Dobó Jenő erdőtiszti otthonában: Kittenberger Kálmán Afrika-kutató, zoológus, Germanus Gyula történész, orientalista, Albrecht osztrák főherceg és Almásy László gróf Youssouf Kamal egyiptomi herceggel. A falu idős lakói örömmel fedezték fel magukat és családtagjaikat az archív képeken. A jó hangulatú esemény barátok és családtagok kötetlen beszélgetésével zárult.

 

Kiss Albertné




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!