Felsőörs

2016.02.03. 17:40

Bővülhet az óvoda és az iskola is

Felsőörs – A dinamikusan növekvő és fejlődő Felsőörs már 2015-ben is komoly beruházásokat hajtott végre.

Kekk Sára

Tavaly a csapadékelvezető rendszer építése és az óvoda gyermeklétszámot növelő fejlesztése mellett napelemes energiatermelő rendszereket telepített az önkormányzat a középületeken, illetve számos más fejlesztést is eszközöltek a településen. A 2016-os tervek között számos újabb terv is szerepel, például a szomszédos településekkel közösen tervezik az Alsóörs–Felsőörs–Veszprém kerékpárút megvalósítását. A kerékpárút Felsőörs közigazgatási területére eső részének várható költsége több százmillió forint lesz.

– A falu demográfia adatai évek óta igen pozitív képet mutatnak – mondta el Kulcsár Tamás alpolgármester. – A fiatal családok beköltözésével nő a lakosság száma és örvendetes gondként jelentkezik a kisgyermekek bölcsődei és óvodai elhelyezése. 2016-ban tervezzük a Miske Óvoda bölcsődei szárnyának építését. Az óvoda épületének felújítását is idén szeretnénk elvégezni.

Az kép országgyűlési képviselőnknek 2015.09.26-án tartott tájékoztatóján készül, ahol bemutatták a ciklusra, ezen belül is 2016-ra szóló fejlesztési elképzeléseket. A képen szereplő személyek balról jobbra: Orbán György önkormányzati képviselő, Bagi Judit önkormányzati képviselő, Szabó Balázs polgármester, Kontrát Károly országgyűlési képviselő, dr. Vedres Gábor

Nemcsak az óvoda szorul bővítésre Felsőörsön, az iskola kapacitása is kezd szűkösebbé válni, a legégetőbb probléma jelenleg a tornaterem hiánya. Az elmúlt években az önkormányzat a rendezési terv alakításával, telekvásárlással és az építési tervek elkészítésével előkészítette az iskola bővítésének tervét – tájékoztatott az alpolgármester. Mindemellett a közoktatási infrastruktúrakapacitás bővítéseként az önkormányzat olyan főzőkonyha létrehozását is tervezi, ami ezen felül Felsőörs szociális étkeztetését is képes megoldani.

A középületeken végrehajtott energiatermelő beruházások kiegészítéseként az önkormányzat a faluház teljes energetikai felújítását is tervezi, mely lehetővé teszi, hogy a napelemek által termelt energiával a külső energiabevitel minimálisra csökkenjen. Emellett idén is terveznek belterületi és külterületi útépítést mintegy egy kilométer hosszúságban, hozzávetőlegesen 60 millió forintos költséggel, illetve a gyalogos közlekedés fejlesztése érdekében a korábbi időszak évenkénti 150-200 méteres járdaépítési projektjeihez hasonlóan idén is körülbelül 250 méter hosszúságban tervezik új járdaszakasz kialakítását.

A kép a Felsőörsi Miske Óvoda 2014-ben épült új szárnyát/csoportszobáját magába foglaló épületrészt mutatja a 33 napelemből álló kiserőművel

– Folytatni szeretnénk – a tulajdonos római katolikus egyházzal együttműködve – a település arculatát meghatározó épületegyüttes egyik részének, a préposti kúriának a felújítását – fűzte hozzá Kulcsár Tamás.

A természetjáró turisták nyolc kilátót kereshetnek fel Felsőörs környékén. Az önkormányzat a felsőörsi Öreghegyen lévő – jelenleg leromlott állapotú, s ezért veszélyes – geodéziai torony felújítását is tervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!