Foci-Eb 2021

2021.07.02. 11:31

Ki nyeri a Robertók csatáját? Eddig Mancini vezet, de…

Akár előrehozott döntőnek is lehet tekinteni a labdarúgó Európa-bajnokság péntek este 21 órakor kezdődő Belgium–Olaszország negyeddöntőjét, hiszen mindkét válogatottnak jó esélye van akár a végső győzelem megszerzésére is. Közös a két csapatban, hogy mind a ketten hosszabb ideje veretlenek és hogy a szövetségi kapitányuk korábban évekig az angol Premier League-ben edzősködött. A mérleg egyértelműen Roberto Mancini felé billen, de más a klubcsapatok és a válogatottak csatája. Ezt megelőzően, 18 órától Svájc és Spanyolország csap össze. A nagy kérdés, hogy folytatódik-e a svájci álom, avagy a fiatal spanyol csapat menetel tovább?

NEGYEDDÖNTŐ, JÚLIUS 2., 18.00, SZENTPÉTERVÁR

SVÁJC–SPANYOLORSZÁG

A svájciak csoportküzdelmekben nyújtott teljesítménye nem utalt arra, hogy történetük során először sikerrel veszik az Eb-nyolcaddöntőt (1–3-ról egyenlítettek a franciák ellen, majd tizenegyespárbajban győztek). Az A-csoportban ugyanis 1–1-es döntetlennel nyitottak Wales ellen, ezután 3–0-s vereség következett Rómában az olaszoktól, majd 3–1-re legyőzték Törökországot. Negatív gólkülönbséggel zártak, de négy ponttal így is befértek a legjobb harmadikok közé.

A spanyolok eddig két, egymásnak ellentétes arcukat mutatták meg az Eb-n. Az első két mérkőzésen csak döntetlenre voltak képesek a svédek (0–0), majd a lengyelek (1–1) ellen. A záró csoporttalálkozón aztán 5–0-ra lelépték a szlovákokat, így a második helyen zártak az E-csoportban. A kiesés szakasz első fordulójában a hosszabbításban felülkerekedve 5–3-ra verték meg a horvátokat. Az Eb-k 1960 óta íródó történetében ez volt az első alkalom, hogy egy válogatott két egymás követő mérkőzésen öt gólt tudott szerezni.

♦ A két nemzeti együttes párharca elsöprő spanyol fölényt mutat: 1925 óta 16-szor nyertek, ötször ikszeltek és csak egyszer veszítettek. Csak a tétmeccseket figyelembe véve 4–2–1 a mérleg a spanyoloknak.

Emlékezetes volt az eddigi egyetlen svájci diadal, hiszen Spanyolország Eb-győztesként érkezett a 2010-es dél-afrikai világbajnokságra, ahol Durbanben rögtön az első csoportmeccsén 1–0-ra kikapott Svájctól. Ezt követően viszont megnyerte a vb-t.

♦ Legutóbb 2020-ban, a Nemzetek Ligájában vívtak egy kétmeccses párharcot. Madridban Mikel Oyarzabal góljával 1–0-ra a hazaiak nyertek, a bázeli meccsen Remo Freuler szerzett vezetést a svájciaknak, Gerard Moreno egy perccel a rendes játékidő letelte előtt egyenlített (1–1).

A gólokban leggazdagabb találkozót 1951-ben Madridban játszották, amikor a válogató bizottság által összeállított spanyolok 6:3-ra győztek, Zarra négy gólt szerzett.

♦ A svájciak legutóbb 1954-ben jutottak be nagy nemzetközi torna negyeddöntőjébe, akkor éppen náluk rendezték a világbajnokságot, amelyen a magyar válogatott ezüstéremmel zárt. Eb-n ez az első alkalom, hogy a legjobb nyolc között vannak.

A spanyol válogatott eddig nyolcszor szerepelt a kontinensbajnokságok negyeddöntőjében, a mérlege három győzelem, öt vereség. Amikor sikerrel vette ezt az akadályt, akkor mindig meg is nyerte a tornát.

♦ A spanyoloknál játszó Álvaro Morata a negyeddöntőre állva maradt csapatok játékosai közül ezen a tornán a legtöbbször, 14-szer célozta meg a kaput és nyolcszor el is találta, bár eddig csak két gól áll a neve mellett.

♦ A svájciak ugyan már összesen nyolc gólt kaptak, de Yann Sommer a negyeddöntős mezőny harmadik legtöbb védést bemutató kapusa, és a 11 védésben nincs benne, amikor a franciák elleni tizenegyespárbajban hárította Kylian Mbappé lövését.

A svájciaknál a spanyolok ellen nem szerepelhet a csapatkapitány, Granit Xhaka, aki a franciák ellen begyűjtötte a második sárga lapját, így automatikusan egymeccses eltiltás jár neki. A svájciak legutóbbi 37 válogatott mérkőzésén mindig játszott, több mint három év után először hiányzik a csapatból. Érdekesség, hogy akkor is a spanyolok ellen maradt ki, csak barátságos meccsen. A játékát nehéz lesz pótolniuk a svájciaknak, mert a középpályás az Eb eddigi 390 játékperce alatt összesen 44.9 km-t futott, igaz viszont, hogy az egyik legtöbbször – összesen nyolcszor – szabálytalankodott. Xhaka helyén Kevin Mbabu, a Wolfsburg játékosa kaphat szerepet.

NEGYEDDÖNTŐ, JÚLIUS 2., 21.00, MÜNCHEN

BELGIUM–OLASZORSZÁG

A világranglistát vezető belgák három győzelemmel jutottak be a B-csoportból a 16 közé: az oroszokat (3–0), a dánokat (2–1) és a finneket verték meg (2–0). A portugálok elleni nyolcaddöntőt taktikus játékkal, Thorgan Hazard góljával (ez volt az egyetlen kaput eltaláló lövésük) sikerült megnyerniük (1–0). Ez az első alkalom, hogy a belgák négy győzelemmel kezdtek egy nagy tornát.

♦ A csoportküzdelmeket szintén százszázalékos mérleggel, ráadásul kapott gól nélkül tudták le az olaszok: a törököket és a svájciakat egyaránt 3–0-ra verték meg, majd 1–0-ra legyőzték a walesieket, így megnyerték az A-csoportot. A nyolcaddöntőben nem várt nehézségekbe ütköztek az osztrákok ellen. Miután a rendes játékidőben nem esett gól, következett a hosszabbítás. Ebben 2–0-ra elhúztak az olaszok, ám az osztrákok szépíteni tudtak, így a ráadás utolsó perceit is izgalmassá tették (2–1).

♦ Eddig 22-szer csaptak össze, meghatározó az olaszok fölénye, 14-szer győztek, a döntetlenek és a belga sikerek száma egyaránt négy. Kizárólag a tétmeccseket tekintve 3–2–1 a mérleg az olaszok javára.

♦ Legutóbb a 2016-os Eb csoportküzdelmeinek első fordulójában találkoztak, a lyoni mérkőzést 2–0-ra az olaszok nyerték meg. A belgák akkor pályára lépő 14 játékosából tízen most is szerephez juthatnak, az itáliaiaknál csupán hárman – Bonucci, Chiellini és Immobile – maradtak meg az öt évvel ezelőtti gárdából.

A belgák a portugálok ellen sorozatban a 14. Eb-meccsüket (selejtező + torna) nyerték meg, ezalatt 48–4 a gólkülönbségük. Így beállították a németek rekordját, akik 2010 és 2012 között szintén ugyanennyi győzelmet arattak zsinórban. Joachim Löw csapata akkor a tíz selejtezőjének megnyerését követően a csoportban sem hibázott, majd a negyeddöntőt is sikerrel vette, végül az elődöntőben az olasz válogatott állította meg.

Olaszországnak ugyan 1168 perc után véget ért a kapott gól nélküli szériája, két irigylésre méltó, hosszú sorozattal így is rendelkezik. Egyrészt sorozatban a 31. mérkőzésén maradt veretlen (26 győzelem, 5 döntetlen), ezzel megdöntötte az itáliai válogatott 1930-ban felállított eddigi rekordját. Emellett a 12. találkozóját nyerte meg (igaz, a legutóbbit csupán hosszabbításban).

Belgium az előző 27 mérkőzéséből 23-at megnyert és csak egyet vesztett el, tavaly október 11-én a Wembleyben Angliától kapott ki 2–1-re a Nemzetek Ligájában. Azóta 11 győzelem és két iksz a mutatója.

♦ Az ukrán Heorhij Buscsan (13) után a belga Thibaut Courtois-nak van a második legtöbb védése (12) a még versenyben lévő nyolc válogatott kapusai közül. Courtois ráadásul csak egy gólt kapott ezen az Eb-n, Dánia ellen.

♦ Romelu Lukaku, a belgák gólzsákja 2019 óta az olasz Inter játékosa, amellyel idén úgy nyert bajnoki címet, hogy 24 góllal járult hozzá a sikerhez. Az olaszok kapusával, Gianluigi Donnarummával négyszer került szembe a milánói derbin, és minden alkalommal betalált neki.

A két Roberto, Martínez és Mancini 2010 és 2013 között hétszer került szembe egymással az angol Premier League-ben, a mérleg 7–0 az olasz szakember javára úgy, hogy ezeken a találkozókon a Wigan még gólt sem tudott szerezni Mancini Manchester Cityje ellen. A legutóbbi összecsapásuknak volt a legnagyobb tétje, és az FA-kupa 2013-as döntőjében a Martínez irányította Wigan 1–0-ra legyőzte a Cityt, s Mancini két nappal később távozott Manchesterből…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!