Foci-Eb 2021

2021.06.22. 23:00

Modric világklasszis gólt lőtt, Horvátország a 16 között

Horvátország 3–1-re legyőzte Skóciát a labdarúgó Európa-bajnokság D-csoportjának kedd esti glasgow-i ki-ki mérkőzésén, ezzel bejutott a legjobb 16 közé. Nikola Vlasic góljára a lelkes skótok még válaszoltak – Callum McGregor 1996 óta tartó skót Eb-gólcsendnek vetett véget –, de Luka Modric második félidő közepi gyönyörű lövése és Ivan Perisic védhetetlen fejese véget vetett az Eb-szereplésüknek.

FBL-EURO-2020-2021-MATCH31-CRO-SCO

Fotó: LEE SMITH

EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR

3. FORDULÓ

D-CSOPORT

Glasgow. V: Rapallini (argentin)

HORVÁTORSZÁG: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol (Barisic, 71.), Vida – Kovacic, Brozovic – Perisic, Modric, Vlasic (Ivanusec, 76.) – Petkovic (Kramaric, 71.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic

SKÓCIA: D. Marshall – McTominay, Hanley (McKenna, 35.), Tierney – O'Donnell (Patterson, 84.), S. Armstrong (Fraser, 70.), McGinn, McGregor, A. Robertson – Dykes, Ché Adams (Nisbet, 84.). Szövetségi kapitány: Steve Clarke

Gólszerző: Vlasic (17.), Modric (62.), Perisic (77.), ill. McGregor (42.)

Mintha a kieséses szakaszból hozták volna előre a mérkőzést, azzal a súlyosbítással, hogy nem feltétlenül csak a vesztes számára ér véget az Európa-bajnokság. Kettős búcsú is lehet a vége – ennek feltétele a döntetlen volt.

Nos, csupán a 17. percig tartott az egyik csapatnak sem kedvező kiinduló állapot. Kezdetben a skótok voltak kezdeményezőbbek, építettek néhány szép támadást – Ché Adams előtt nyílt is egy gólszerzési lehetőség, de lemaradt a belőtt labdáról –, aztán az első tíz perc letelte után már inkább a horvátok lábán járt a labda.

Aztán a 17. percben jött a horvát gól, méghozzá a három olyan játékos egyikétől, akit Zlatko Dalic kapitány először jelölt a kezdőbe ezen az Európa-bajnokságon: Ivan Perisic lefejelte a labdát, Nikola Vlasic pedig ballal, estében, 10 méterről a jobb alsóba kotorta. (1–0)

EGY KIS STAT: Ivan Perisic – aki immár a legeredményesebb horvát gólpasszosztó (3) az Eb-ken – szerepet játszott Horvátország legutóbbi négy Európa-bajnoki góljában: két gól, két gólpassz. (Opta)

Hogy a skótok nagyon tudnak küzdeni, tudtuk; hogy mostani csapatuk szép támadásszövésre képes, láttuk; de képesek lesznek-e rést találni a horvát védelmen úgy, hogy közben az ellenfél – ne feledjük: a legutóbbi vb-ezüstérmes, soraiban nemzetközi klasszisok sorával – ne vigye be a második ütést is?

Az igenlő válasz még az első félidőben megszületett. Az egyenlítés vágya vitte előre a skótokat, lazult kicsit a védekezésük (ebben Hanley sérülés miatti kiválása is szerepet játszott), de a horvátok nem voltak képesek meglovagolni ezt – viszont elöl meglett az eredmény. Már nem az első veszélyes beívelés volt az, amelyik után a 42. percben Domagoj Vida röviden szabadított fel, és az érkező Callum McGregor 17 méterről jobbal a jobb alsóba lőtt. (1–1)

EGY KIS STAT: a 34. válogatott meccsén az élete első válogatott gólját elkönyvelő Callum McGregor a skótok első Eb-s gólszerzője 1996 óta, amikor is Ally McCoist betalált Svájcnak. Azóta 46-szor lőttek/fejeltek kapura gól nélkül a skótok a kontinenstornákon. (Opta)

A skótok teljes joggal csaptak nagy ünneplést az egyenlítés után, hiszen egy lépéssel közelebb kerültek a továbbjutáshoz, de ettől függetlenül tény: a második félidőt megint csak két kiesésre álló csapat kezdte el.

Ez az állapot látszólag a horvátokat idegesítette jobban, sokat tartották a labdát az ellenfél térfelén, forgatták a labdát jobbra, forgatták balra, és ha helyzetet kialakítaniuk nem is sikerült, egy távoli lövés újra őket vitte közelebb a nyolcaddöntőhöz: Luka Modric 18 méterről, jobb külsővel gyönyörűen csavart a kapu jobb oldalába. (2–1)

EGY KIS STAT: mostantól Luka Modric nemcsak a legfiatalabb horvát Eb-gólszerző, hanem egyben a legidősebb is. A horvát világklasszis 2008-ban 22 évesen és 273 naposan talált be az osztrákoknak. a skótok elleni keddi meccsre 35 évesen és 286 naposan futott ki. (Opta)

Nem maradt más hátra a skótoknak, mint előre. Steve Clarke emberei letámadtak, szögleteket, szabadrúgást harcoltak ki, ezekből próbáltak veszélyes helyzetet teremteni, de a horvát védelem most már jobban figyelt – sőt bekövetkezett az, ami az első játékrészben nem: gyors egymásutánban másodszor is a skót kapuba került a labda. A 77. percben Modric ívelt be szögletet a bal oldalról, és az öt és feles rövid oldalán felugró Ivan Perisic védhetetlenül a hosszú sarokba csúsztatott. (3–1)

Másfél félidőn át nyílt volt a meccs, azonban Modric gólja után valami megtört a skótokban, és végül igazolódott a papírforma: a vb-ezüstérmes Horvátország bejutott a legjobb 16 közé, és készülhet az E-csoport leendő második helyezettje elleni nyolcaddöntőre.

A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

1. Anglia

3

2

1

2–0

+2

7

2. Horvátország

3

1

1

1

4–3

+1

4

3. Csehország

3

1

1

1

3–2

+1

4

4. Skócia

3

1

2

1–5

–4

1

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!