Vb 2022

2022.11.27. 10:30

Japán nagy lépést tehet a továbbjutás felé

Sérülések nehezítik a Németország elleni sikerrel kezdő japánok dolgát, de így is bízhatnak abban, hogy négy év után újra legyőzik Costa Ricát.

nemzetisport.hu

A japán kezdõcsapat fényképezkedik, mielõtt megkezdõdik a Németország-Japán mérkõzés a katari labdarúgó-világbajnokság elsõ fordulójában, a E csoportban az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. november 23-án.

Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Újdonságot aligha mondunk ezzel: a japánok nem adják fel soha. Vegyük például Szakai Hiroki esetét, aki megsérült a németek ellen 2–1-re megnyert csoportmeccsen – a 75. percben át is kellett adnia a helyét Minamino Takuminak. Jóllehet a térdfájdalma okozta bánatot gyorsan felváltotta a boldogság: amikor lejött a pályáról, még Németország vezetett, hogy aztán jó negyedórával később már a szenzációszámba menő győzelemnek örülhessen.

„Nincsenek rossz érzéseim, szerintem készen állok a bevetésre, de nyilván elfogadom, hogy nem én döntök ez ügyben – idézte a mainichi.jp az Urava Red Diamonds 73-szoros válogatott védőjét, aki a szerdai találkozó óta nem edzett. – Azért teszek egy próbát, beszélek az edzővel, az orvosokkal, a társakkal, hátha... Tudom, a sérülés az sérülés, de meglátjuk, mi lesz a kezdésig. Addig is minden tőlem telhetőt megteszek a mihamarabbi felépülésért.”

A 2012 és 2021 között Európában légióskodó, előbb a Hannovert, majd a Marseille-t erősítő hátvéd természetesen a Nationalelf elleni sikerre is visszatért.

„Csodás mérkőzés volt, nagyszerű győzelmet arattunk, de igyekeztünk minél hamarabb lezárni ezt a fejezetet, mert máris itt a következő feladat – mondta a Hannoverben Huszti Szabolccsal is együtt futballozó Szakai Hiroki. – Minden válogatott erős a világbajnokságon, nincs olyan csapat, amely ne győzhetné le a nála magasabbra taksált riválisát. Costa Rica csalódást keltő, hét nullás vereséget szenvedett az első meccsén, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lenne jó csapat. A legjobbunkat kell nyújtanunk ahhoz, hogy legyőzhessük.”

Nem lehet kizárni, hogy Tomijaszu Takehiróval sem számolhat Morijaszu Hadzsime szövetségi kapitány, az Arsenal védője sérülés miatt csupán 45 percet játszhatott Németország ellen. Ito Dzsunja viszont az elejétől a végéig pályán volt, és minden bizonnyal Costa Rica ellen is kezdőként jut szóhoz.

„Ellenfelünknek nyernie kell, máskülönben kiesik – mondta a Reims szélsője, aki a válogatottban kilenc gólnál jár, először éppen Costa Rica kapujába talált be 2018. szeptember 11-én. –           Valószínűleg nekünk esik majd, amit okosan futballozva kihasználhatunk. Szívesen emlékszem vissza arra a négy évvel ezelőtti mérkőzésre, három nullára nyertünk, ráadásul gólt is szereztem. Sokat jelentett nekem az a gól, úgy gondolom, az tartott a válogatottban.”

Morijaszu Hadzsime, aki a Costa Rica elleni 3–0 alkalmával mutatkozott be szövetségi kapitányként, vasárnap hatvanadszor irányítja a válogatottat. Könnyen alakulhat úgy a második csoportkör, hogy egygólos siker már továbbjutást ér Japánnak - írja a nemzetisport.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!