Foci vb 2022

2022.11.23. 19:37

Történelmi győzelmet aratott Spanyolország Costa Ricával szemben

A spanyol válogatott 7-0-ra legyőzte Costa Rica csapatát a katari világbajnokság E csoportjának szerdai nyitófordulójában.

Origo

A spanyol Alvaro Morata (b) és Keylor Navas Costa Rica-i kapus a katari labdarúgó-világbajnokság E csoportjának elsõ fordulójában játszott Spanyolország-Costa Rica mérkõzésen a dohai at-Tumama Stadionban 2022. november 23-án

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

A 2010-es győztes Spanyolország Costa Rica ellen kezdte meg szereplését a vb-n. A spanyol válogatott a több mint tíz évvel ezelőtti sikerek óta átesett egy generációváltáson, Luis Enrique bátran nyúlt a fiatalokhoz, a keret átlagéletkora mindössze 25 év és 312 nap, márpedig ennél csak egyszer, még 1934-ben volt fiatalabb a csapat (25 év és 195 nap). A szövetségi kapitány többek között olyan sztárokat sem vitt el a tornára, mint Sergio Ramos, Thigo Alcantara vagy Marcos Alonso.

A La Roja számára jó előjel lehetett, hogy eddig négyszer találkoztak világbajnokságon az észak- és közép-amerikai régióból érkezett csapattal, egy döntetlen mellett háromszor nyertek.

Ellentmondást nem tűrő lendülettel kezdte a spanyol csapat a mérkőzést, amely már negyedóra után megszerezte a vezetést. Szoboszlai Diminikék lipcsei csapattársa, Dani Olmo lőtt nyolc méterről a jobb alsó sarokba.Ez a gól volt Spanyolország 100. vb-gólja, ezzel a spanyolok csatlakoztak a brazilokhoz, a németekhez, az argentinokhoz, az olaszokhoz és a franciákhoz.

A spanyolok ezt követően sem álltak le, - vélhetően nem akarták elkövetni ugyanazt a hibát, mint a németek a japánok ellen - így a 21. percben egy gyönyörű támadás után tovább növelték előnyüket. Jordi Alba beadása után Marco Asensio kapásból lőtt a tizenegyespontról Navas kapujába.

A 30. percben Duarte teljesen felesleges szabálytalansága után büntetőhöz jutottak a spanyolok, Ferran Torres pedig magabiztosan értékesítette a tizenegyest. Ezt követően gyakorlatilag már csak a gólkülönbség volt a kérdés, ugyanis Costa Rica mind védekezésben, mind támadásban súlytalannak bizonyult. Keylor Navasék az első félidőt kapura lövés nélkül zárták, míg a spanyolok hét lövésből háromszor találták el a kaput, és mindegyikből gól született.

A közép-amerikai csapat a folytatásban sem tudott feljavulni, miközben a spanyolok ott folytatták, ahol az első játékrészt abba hagyták. Folyamatosan nyomás alatt tartották riválisukat, enyhe Costa Rica-i hozzájárulással pedig Ferrán Torres szerezte meg a spanyolok negyedik gólját.

A hátralévő időben az egyetlen kérdés az volt, hogy megszületik-e a világbajnokság eddigi legnagyobb gólkülöbségű győzelme. Erről a Barcelona szupertehetsége, Gavi gondoskodott a 75. percben: csodás akció végén kapásból lőtt mintegy 16 méterről, a labda pedig a bal kapufa segítségével vágódott a kapuba.Gavi ezzel a spanyol foci történetének legfiatalabb vb-szereplője, illetve a legfiatalabb vb-gólszerzője (18 éves és 110 napos) lett.

A spanyolok az utolsó percekben még kétszer, Crlos Soler és Alvaro Morata révén találtak be Keylor Navas kapujába, ezzel vb-rekordot állított be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!