Foci

2011.01.18. 12:22

Egységes szemlélet - Csik Ferencet határozatlan időre nevezték ki

Veszprém - Lehetne egyszerűsíteni a történetet: a sportvezető a stadion épület emeleti folyosójának az egyik végéből a másikba költözött. Ennél azonban sokkal bonyolultabb az ügy.

Novothny Ottó

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) létrehozta a Veszprém Megyei igazgatóságot, melynek élére pályázatok elbírálása után új igazgatót nevezett ki.

- Határozatlan időre szól a megbízás - vágott egyből a közepébe Csik Ferenc a megyei szervezet első embere. - A tavaly nyáron megváltoztatott alapszabály szerint volt lehetőség az átszervezésre, ugyanakkor az eddigi vezetőség mandátumát június 30-ig meghosszabbították.

- Vagyis a régi stáb dolgozik az új vezető irányításával.

- Pontosan. Ugyanazokkal az emberekkel megy tovább a munka, mint eddig. Három főállású alkalmazott van, mellettem a két adminisztrátor is megmaradt. Elsődleges feladatunk: végigvinni a bajnokságot, hogy aztán nyáron kialakítsuk az új jövőképet.

- Erről lehet valamit tudni?

- Egyelőre nem, mert ugyan több tervezet is szóba jött már, de később a tapasztalatok alapján születik meg a döntés. Szeretném, ha mi is ötletekkel vennénk részt az új rendszer kialakításában, ha a megye és a labdarúgás profitálna abból a kedvező fordulatból, ami a kormányváltás után kialakult.

- Politikailag elkötelezettnek kell lennie a mindenkori megyei igazgatónak?

- Ezzel kapcsolatban még utalások sem voltak az eligazításokon, tehát a válaszom: nem.

- Gondolom a napokban zajlik az átadás, átvétel.

- Így van és a héten még mindenképpen tartunk egy elnökségi ülést, ami után tisztábban látunk majd. Bízom benne, hogy mindenki marad és ezt követően tudunk a kluboknak is bővebb tájékoztatást adni, akik reményeim szerint a hátrányukra semmit nem fognak érzékelni a váltásból. Rendezett, tervezhető bajnokságot szeretnénk, olyat egyébként, amilyen eddig is volt.

- Tulajdonképpen akkor mi változik?

- Egységes szemléletet szeretnék, olyat, amiben a futballt pozitív megítélés, miliő veszi körül. Tisztában vagyok azzal, ehhez a törekvéshez a legtöbbet a profi klubok és a válogatott sikerei adhatnak, de meggyőződésem, hogy mi itt helyben is sokat tehetünk.

- Az elveszített megyei önállóság nem fog hiányozni?

- Nem, mert az MLSZ-ben mindenki tisztában van azzal, hogy az amatőr foci a sportág hazai alapja.

- Állítólag visszatér a Bozsik-program is.

- Februárban dolgozzák ki az utánpótlás neveléssel kapcsolatos elképzeléseket. Csak annyit mondhatok, hogy remélem hasonló lesz a pezsgés, mint az említett időszakban volt.

- Ki lesz a sporttanács új ügyvezető elnöke?

- Ez társadalmi funkció, amit szeretnék megtartani. Nézze, amikor 2009. novemberben megszüntették a megyei sportigazgatóságot, maradtam, dolgoztam tovább, mert úgy éreztem, hogy kaptam annyit a sporttól, amiért van törleszteni valóm. Szeretem ezt csinálni, sok mindenre büszke vagyok, amiért küzdöttem és sikerült megvalósítani.

- Az biztos, hogy volt labdarúgóként nehéz lehet "megvezetni" a fociban.

- Tény, hogy a mai napig belülről látom a történéseket, ahogy a vezetői tapasztalataim is a segítségemre vannak.

 

Csik Ferenc 1962-ben született. Tíz évesen kezdett el Veszprémben focizni, nevelőedzői Kiss János és Gazsó Illés voltak. Az első osztályban a Vasas színeiben mutatkozott be, egyből győztes góllal: a fővárosiak a Nyíregyháza ellen nyertek találatával 1:0-ra. Összesen 216 NB I-es futball meccsen szerepelt és ezeken 19 gólt szerzett. Egyszeres válogatott, a Kolumbia ellen 3:1-re diadalmaskodó nemzeti csapat tagja volt. Magyar Kupát 1986-ban nyert a Vasassal. Középpályás és középső védő szerepkörben játszott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!