Foci

2011.05.12. 04:57

Füredi szülinap - Tíz évvel ezelőtt nyert bajnoki címet a BSC

Balatonfüred - Tíz éve nyert a Balatonfüredi SC NB III-as labdarúgó-együttese bajnoki címet, ebből az alkalomból szerveztek nagyszabású jubileumi ünnepséget a csapat tagjainak, vezetőinek.

B. Virág Rita

A 2000/01-es bajnoki évad feltehetően a füredi labdarúgás történetének aranylapjain kapott helyet, hiszen a BSC futballistái abban az évben 1995 után másodszor nyerték meg az NB III Bakony-csoportját.

A tízéves születésnap alkalmából jubileumi ünnepségen emlékeztek az akkoriban történtekre.

Steierlein István, a társaság akkori szakmai vezetője elmondta, elsősorban azért volt óriási dolog a bajnoki cím, mert 95 százalékban füredi labdarúgókból állt a gárda.

- A hozzánk hasonló kisvárosokban meglehetősen ritkán jön össze ilyen jó képességű csapat. Mindössze négy légiós kapott helyet nálunk, de úgy érzem, ma már a tragikusan elhunyt Kránitz Róbertre, Szőke Zsoltra, Pap Tamásra és Bényi Kálmánra is úgy tekint mindnyájunk, mint tősgyökeres füredire - hangsúlyozta a bajnokcsapat trénere.

Hozzátette, jó látni, hogy a csapat gerince azóta is együtt játszik, igaz, már kispályán, de itt is rendkívül sikeresek tanítványai.

- A pályafutásomban az első, 1995-ös bajnoki cím azért kiemelkedő, mert az első volt. A 2001-es aranyérem ugyan második a sorban, de az is rendkívül fontos számomra, hiszen hasonlóan összetartó, egységes társasággal azóta sem dolgoztam együtt, és szerintem már nem is fogok - fogalmazott a kitűnő edző.

Steierlein István elmondta, aggódik a mai füredi utánpótlásért, mert szerinte csak akkor lehet újra hasonló sikereket elérni, ha minél több helyi fiatalra támaszkodnak. A szakember azt tanácsolta, ennek érdekében  közös összefogással, egységes program szerint dolgozzanak a maiak.

A jubileumi ünnepség ötlete Dömötör Zoltán, a BSC középhátvédje és Koppány Norbert jobb oldali védő fejéből pattant ki. Mind a pályára lépett 29 játékos meghívót kapott, nagy örömükre csak négyen maradtak távol. Az összejövetelen az alkalomra feliratozott pólót és füredi bort kaptak emlékül a megjelentek.

A társaság felemlegette a legemlékezetesebb meccseket, edzőjük, Steierlein István pedig szakmailag elemezte az idényt. Kiderült, azért tudott bajnokságot nyerni a balatoni gárda, mert a jó kapusteljesítmény mellett Dömötör Zoltán középhátvéd játéka és irányítómunkája biztos alapot jelentett, és mellette a két szűrő is remekelt. A Szűcs-Bényi-Majer-Szőke támadónégyes élete egyik legjobb idényét produkálta, tarthatatlanok voltak, az 58 füredi gólból 54 fűződik a nevükhöz. Szőke Zsolt lett a gólkirály 25 találattal. Természetesen a  drukkerek is szóba jöttek, akik nagy segítséget adtak végig.

 

A füredi sportélet ismert alakja, Burka Tibor is részt vett az ünnepségen, aki többek között precíz, elemző összeállítással készült a bajnoki szezonról. Sőt, még arról a nemzetközi barátságos összecsapásról is beszámolót készített, amit a Dinamo Zagreb ellen játszott a gárda. Az 1:5-ös derbire már kevesen emlékeztek. Ezenkívül az is kiderült, hogy a Teskánd elleni, 3:0-ra megnyert hazai mérkőzésen ő volt a játékvezető, így oroszlánrészt vállalt a csapat sikeréből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!