Foci

2011.06.01. 16:03

Vérprofi amatőrök

Tapolca - A kis csapat higgadtan, koncentráltan tette a dolgát, majd a lefújás után összegyűlt a pálya közepén. Körülöttük 87 ezer ember tombolt, közvetlenül mellettük pedig milliárdos futballsztárok örömködtek és bánkódtak, miközben a tévéképernyők előtt a fél világ figyelte az eseményeket.

Horváth Gábor

A játékvezetői hetes tagjai fújtak egyet, a jól végzett munka tudatában pillantottak egymásra, és élvezték a pillanatot, hogy a futball szentélyében képviselhetik a magyar labdarúgást.
 
Ott volt közöttük a tapolcai Bognár Tamás is, aki pályafutása kezdetén bizonyosan nem gondolta, hogy egyszer a labdarúgás egyik legnagyobb szentélyében, a londoni Wembley stadionban dolgozhat, és olyan esemény dirigálásában működhet közre, mint a Manchester United-Barcelona Bajnokok Ligája-finálé.
 
- Nyolc-kilenc csapatnak volt esélye arra, hogy az idei BL-döntőt vezesse, ez a szám különböző okok miatt a végére öt-hatra csökkent, közülük választottak ki minket. Az Európai Labdarúgó Szövetség kisebb rizikót vállat azzal, hogy egy ilyen fiatal társaságra bízta a feladatot, de korábbi teljesítményünk meggyőzte őket, illetve nagyon fontos volt Kassai Viktor tavalyi, remekül sikerült világbajnoki részvétele is - mesélte lapunknak Bognár Tamás, aki alapvonali játékvezetőként segítette Kassai munkáját.

 


 
A sárvári születésű, Tapolcán élő játékvezető mindössze 33 évesen érkezett bírói pályafutása bizonyosan egyik legnagyobb csúcspontjához. A sípmester mögött ugyanakkor komoly rutin áll, hiszen egy lábtörés miatt már 15 évesen lecserélte a stoplist a fekete mezre. A megyei harmadosztályban debütált, mint partjelző, aztán 19 esztendősen már NB III mérkőzést vezetett. Utóbbi Keszthelyen történt, ő volt akkor a legfiatalabb a pályán lévők közül. Érdekesség, hogy karrierjének két fontos állomása is megyénkhez kötődik: Veszprémben dirigált először NB II-s találkozót, az élvonalban pedig egy Pápa-meccsen debütált.
 
- Két és fél éve vagyok FIFA-játékvezető, ott voltam, amikor kipróbálták a hatbírós rendszert, és szerencsésnek mondhatom magam amiatt, hogy ebben a szezonban a Bajnokok Ligájában is bevezették ezt a szisztémát. A döntő előtt hét BL-meccsen működhettem közre Kassai csapatában, akivel régóta remek viszonyt ápolok. A megfelelő szakmai bizalom mellett egyébként épp a magánéleti jó kapcsolat is rendkívül fontos egy játékvezetői társaság esetében. Akkor éppen úton voltam, amikor Viktor felhívott azzal a hírrel, hogy minket bíznak meg a finálé vezetésével. Nem tagadom, félre kellett húzódnom a kocsival. A legrosszabb az volt az egészben, hogy nem mondhattam el senkinek a dolgot, egyedül a feleségem tudta. A munkahelyemen nem mertem szabadságot kérni, mert megsejtették volna, hogy miért akarok elmenni, ezért csak a reptérről hívtam fel a főnököm és kértem a megértését, aki örömmel elengedett.
 A közvélemény akkor értesült a hírről, amikor a magyar hetes már úton volt London felé. A helyszínen aztán tovább tartott az UEFA által igen szigorúan vett biztonsági előírások betartása.
 
- Csütörtökön érkeztünk, másnap délelőtt kimehettünk a városba, de bizonyos helyeket el kellett kerülnünk, nehogy felismerjenek bennünket. Délután a Wembleyben edzettünk, ami feledhetetlenül óriási élmény volt. Érdekesség, hogy ekkor már a különböző, meccset közvetítő stábok készülődtek, pakoltak a stadionban, de a pályára a csapatokon kívül csak mi léphettünk. A gyepszőnyegről annyit, hogy rendkívül pedánsan kezelik, milliméter pontosságúra nyírt és természetesen hibátlan állapotú. Utánunk egyébként a Manchester futballistái foglalták el a játékteret - kezdett bele az élménybeszámolóba a bíró.
 
- A meccsnap délelőttjén technikai értekezlet volt, amelyen a rendező és a csapatok képviselői a legkisebb apróságig végigvettek minden teendőt. A forgatókönyv percre-másodpercre van lebontva, óriási a precizitás. Délután pihentünk, ami a késő esti kezdés miatt fontos. A találkozó előtt nem volt bennünk a szokásosnál nagyobb drukk, vagy feszültség, mosolyogósan, tréfálkozva készültünk. A finálé közben sem tudatosult, hogy hol is vagyunk, ami így van jól, hiszen végig nagyon koncentráltnak kell lenni. Nem lehet szurkolói szemmel nézni a meccset, nálunk a piros-kékek játszottak a fehérek ellen, és a hetes számú szabálytalankodott a kilencessel. A játékosok amúgy vérprofik és velünk ugyanolyan közvetlenül bántak, mint egymással, pedig mi voltunk az egyetlen amatőrök a játéktéren. A lefújást követően összegyűltünk a pálya közepén és csendesen elkezdtük sorolni egymásnak, ki, hová megy hétfőn kora reggel dolgozni. Akad közöttünk kürtöskalács-értékesítő, iskolai büfés, van, aki reklámanyagokkal, más orvosi implantátumok forgalmazásával foglalkozik  - tette hozzá Bognár Tamás, aki pedig az egyik sörgyár régióvezetője.

 


 
Ha nem is főállásban, de rendkívül profin (Michel Platini UEFA-elnök adta át a mérkőzést követően az emlékplakettet a dísztribünön, majd az öltözőben munkájukhoz többek között Pierluigi Collina, a játékvezető bizottság elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök is személyesen gratulált) végezte el Wembleybeli munkáját a magyar játékvezetői csapat. Ami pedig a társaság tehetséges tapolcai tagját illeti, neki még 12 éve van pályafutásából arra, hogy megpróbálja felülmúlni a múlt szombat esti élményt és teljesítményt.





 

A Manchester-Barcelona összecsapáson partjelzőként Erős Gábor és Ring György segítette Kassai Viktor munkáját, a két kapu mellett, az alapvonalon Bognár Tamás és Fábián Mihály helyezkedett el, a tartalék asszisztens Vad II István, a biztonsági tartalék asszisztens pedig Kispál Róbert volt. A tapolcai játékvezető baráti viszonyt ápoló társaságként jellemezte a BL-fináléban is közreműködő társaságot, amelynek tagjai nagyon szeretnek tréfálkozni, de a komoly pillanatokban is egymás mellett vannak. A döntőt követően a bírói öltözőben elsőként a korábban rákkal diagnosztizált, és a pályára tavasszal visszatért Erős Gábort társai tapssal köszöntötték, aki meghatottan viszonozta a kedves figyelmességet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!