Foci

2015.04.04. 07:43

Bravó, FC Ajka! Csatát nyertek, de a háború folytatódik

Ajka – A 90. percben szerzett góllal nyert az FC Ajka, amely nem játszott jól, ugyanakkor hatalmas szívvel küzdött a labdarúgó NB II kiesési rangadóján. Élőben a helyszínről tudósítottunk, nyilatkozatokkal.

Horváth Gábor

FC Ajka-Kaposvár
3:2 (1:2)

Ajka, 400 néző. V.: Kiss Norbert. FC Ajka: Jánosa – Nagy, Asztalos, Császár, Zámbó – Köles, Csordás, Németh, Kalász, Sowunmi, Major. Edző: Jákli Péter. Kaposvár Rákóczi: Somodi – Lakatos, Petrók, Albert – Kiss, Kovács, Király, Hampuk, Hadaró – Rajczi, Faggyas. Edző: Prukner László.

Csere: Kalász helyett Zsirai az 54., Németh h. Lattenstein a 88., illetve Kiss h. Házi az 59., Király h. Vermes a 70., Faggyas h. Fejős a 75. percben.

Sárga lap: Csordás a 77., ill. Albert a 75., Lakatos a 82., Kovács a 91. percben.

Piros lap: Lakatos a 87. percben.

Megérdemelten nyert az FC Ajka. A bakonyiak remekül kezdtek, és számos lehetőséget dolgoztak ki. A Kaposvár némi szerencsével egyenlített és fordított. Szünet után a hazaiak uralták a meccset, igaz, a hajrában a szerencse is kellett ahhoz, hogy megszülessen a győztes találat.

Fotó: Györkös József

Az FC Ajka és a Kaposvári Rákóczi egyaránt 18 ponttal áll 21 fordulót követően a labdarúgó NB II-ben. A bakonyiaknak három találattal jobb a gólkülönbségük.

Mindkét csapat nyeretlen még tavasszal. Az ajkaiaknál érdekesség, hogy míg az élgárdák ellen szoros meccseket játszottak (egy-egy góllal kaptak ki a Vasastól és a Gyirmóttól, a Mezőkövesddel, illetve a Sopronnal ikszeltek), addig az alsóházi rangadókat elveszítették, így rögtön rossz helyzetbe kerültek. Ez Zoran Kuntic vezetőedző lemondásához vezetett, ma a Kaposvár ellen az elmúlt években már többször beugró pályaedző, Jákli Péter irányítja az alakulatot.

A Rákóczi is szakvezetőt váltott, néhány hete ismét Prukner László kezébe került az irányítás, a korábbi sikeredző eddig (a Vasas és a Balmazújváros ellen) két 0:0-ás döntetlent ért el csapatával.

Elkezdődött a mérkőzés. A lázas beteg Szabó Zsolt helyett az utolsó pillanatban Kalász Milán került a kezdőbe a hazaiaknál.

2. perc: Óvatoskodás helyett bátran mentek előre a csapatok, legalábbis az Ajka.

3. perc: Veszélyes helyzetek után ott is az első gól! Németh László verte be szépen a kipattanót középről, 14 méterről. Előtte Major kevergetett a bal szélen, lövését Somodi védte, de aztán már tehetetlen volt a vendégek kapusa, 1:0.

9. perc: Nem sokat késett a válasz. Hadaró cselezett szépen a bal szélen, beadását Faggyas Milán helyezte Jánosa kapujának bal sarkába, 1:1.

Úgy tűnik, mindkét csapat a szélen tudja megbontani a másik védelmét.

17. perc: Kalászt lökték fel a 16-os jobb sarkánál, Zámbó ívelte be a szabadrúgást, amely alig szállt el az ajkai fejek fölött  a hosszú oldalon.

22. perc: Újabb ajkai szabadrúgás, ezúttal a bal oldalról, Somodi biztosan fogta meg a felpörgő labdát.

Az FC Ajka irányítja a mérkőzést, többet van a labda a hazaiaknál, akik a kapura is veszélyesebbek, ugyanakkor nagyon oda kell figyelni a vendégek gyors megindulásaira.

26. perc: Veszélyes helyzet alakult ki az ajkai kapu előtt. Baloldali kaposvári szöglet után az ötösön pattogott a labda, majd Jánosa kapuja mellé szállt.

Dinamikus a játék, amelyet alig-alig tarkít szabálytalanság. A középpályát gyorsan átjátsszák a felek és számos veszélyes szituáció alakul ki a kapuk előtt.

29. perc: Jánosának kellett védenie Hampuk lövését.

30. perc: Zámbó jobboldali szabadrúgása süvített el a jobb kapufa mellett.

31. perc: Kalász kapott szép indítást, amely egy kicsit volt csak hosszú. Az ajkai támadónak sikerült elpöckölnie a kifutó Somodi kapus mellett a játékszert, de végül tisztáztak a kaposváriak.

38. perc: Nem sokon múlt a második hazai találat. Kalász sarkazta le a labdát a 16-oson belül. Köles becsúszva, a földön fekve próbálta a kapuba juttatni a játékszert, ám a kaposvári védők blokkolták a lövéseket.

43. perc: Ajkai lehetőségeket követően a Kaposvár talált be! Jobboldali vendégszöglet után a rövidre érkező Rajczi Péter csúsztatott a hálóba, 1:2.

Véget ért az első játékrész. Kárt érte, a helyzetek alapján az FC Ajkának kellene vezetnie, a vendégek sokkal jobban sáfárkodtak lehetőségeikkel,

Elkezdődött a második játékrész, csere nem volt a szünetben.

50. perc: Major ígéretes helyzetből, a 16-os jobb oldala elöl végezhetett el szabadrúgást, a kapu elé gurított, ahol Németh lövését blokkolták. A kipattanót Zámbó "hordta vissza", beadását Sowunmi lőtte fölé.

54. perc: A kiugró Sowunmi nem tudta levenni Nagy ívelését, komoly lehetőség lett volna.

Itt az első csere: Kalász Milánt váltotta Zsirai Martin az 56. percben.

57. perc: Egyenlített az FC Ajka! Csordás passzolta fel a labdát a középpályára, Németh szép testcsellel, lendületesen fordult le, bal oldalra passzolt Major Norbertnek, aki szépen tekert a bal sarokba, 2:2.

Prukner is cserélt: Kiss Márton helyett Házi Bence lépett pályára.

65. perc: Németh vitte le a labdát a jobb szélen, beadása Majorhoz került, aki Csordáshoz továbbított, utóbbi lövését Lakatos az utolsó pillanatban blokkolta.

Az FC Ajka beszorította ellenfelét, a hazai csapat folyamatosan nyomás alatt tarja vendégét, a lehetőségek is megvannak, miközben a kaposváriak nem jutnak a támadó harmadba.

68. perc: Zsirai közeli lövését Somodi tenyerelte ki a rövid elől.

Király Vitalijt Vermes Krisztián váltotta a Kaposvárnál, majd néhány perccel később Faggyas helyett Fejős Áron érkezett.

Úgy tűnik, a Kaposvár már az ikszre játszik. 12 perc van hátra. A vendégek feljebb vonták védekezésüket, a korábbinál jóval többet birtokolják a labdát, de kapura továbbra is veszélytelenek. Ugyanakkor az ajkai lehetőségek is elmaradnak.

87. perc: Piros lap. Lakatos második sárga lappal szállt ki a küzdelemből. Major cselezett remekül a jobb oldalon, a vendégvédő a 16-os vonalában szabálytalankodott. A szabadrúgást Németh ívelte kapu elé, a labda veszélyesen szállt fölé.

90. perc: Góól! Major baloldali szöglete után Császár Attila passzolt a hálóba közelről, 3:2.

Győzött az FC Ajka, amely nagyon fontos három pontot szerzett.

Jákli Péter: - A küzdőszellemünknek köszönhetjük a sikert, amelyhez némi szerencse is kellett. A második félidőben ellenfelünknek nem volt helyzete, míg nekünk több lehetőségünk is akadt. Nagyon örülünk a győzelemnek.

Prukner László: - Sajnálatos módon nem tudjuk átlépni az  árnyékunkat. Szegény embert még az ág is húzza, alapembereink betegedtek meg a mérkőzés előtt. Hiába vezettünk, néhány játékos nem tud felnőni a feladathoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!