Foci

2006.06.01. 22:00

Hiányzó brazil ízek

<b>A támadó jól érzi magát Pápán, csak az idõjárás miatt aggódik</b>

Mórocz Zsolt

Brazíliából érkezett, és az hamar kiderült, hogy labdazsonglõr. Azonban még ennél is gyorsabban megsérült, így aztán csak az elmúlt hetekben tudta igazán bizonyítani képességeit. Azóta az is kiderült, hogy van mit!
Sao Paulo államban született, Guaira városban, kétszáz kilométerre a brazil fõvárostól. Természetesen, amint menni tudott, a labda elmaradhatatlan kellék volt a lába mellõl. Az iskolás éveket végigfocizta, aztán 14 eszten-dõsen elõször szerzõdést kötött vele egy helyi klub, és Pápára igazolása elõtt három brazil csapatban játszott. Többek között az elsõ osztályban is.
Elõször arra kértem az ifjú csatárt, hogy tisztázzuk a neve körüli félreértéseket.
- Fabio - szögezte le Fabio de Olivera, a Lombard 22 esztendõs csatára. - A hátamra pedig a Fabinho van írva, mert az amolyan kicsinyítõ képzõ vagy becézés. Nálunk szokás ilyet használni.
Hamar világossá vált, hogy Fabio nem véletlenül nem szóvivõnek ment. A kérdésekre általában mosoly és pusztán néhány szó volt a válasz, noha Guilmerme DArrigo csapat- és honfitárs, illetve Fodor Balázs minden segítséget megadott a fordításhoz.
- Az biztos, hogy sok mindenben különbözik a magyar futball a braziltól - ismételte meg a kérdésemet a kitûnõ labdarúgó. - Az itteni játék keményebb, idõnként durvább. Ugyanakkor talán alattomosnak túlzás lenne ne-vezni.
- Mi hiányzik a legjobban Brazíliából?
- Az ételek íze és a meleg idõ. Ezt a hideget és a naponta változó idõjárást nehezen viselem.

- Elõbbi probléma viszont, ha van jól felszerelt konyha, könnyedén megoldható.
- Egyedül járok el vásárolni és majd mindennap fõzök is magamnak. Szerencsére az összes alapanyagot megkapom az itteni boltokban, ilyen szempontból nincs gond.
- Hazádban játszottál olyanokkal, akik ma világklasszisok?
Hosszasan elgondolkodott, majd hirtelen fülig érõ szájjal vágta rá - DArrigo!
A két barát hosszasan nevetett a tréfán, amit még sikerült megtoldani, amikor Fa-biót a családi állapotáról faggattam.
- Nõtlen vagyok, de sze-retném, ha megírnád a telefonszámomat - mondta mosolyogva. Amikor az elsõ pápai tapasztalatairól kérdeztem, ismét kereste néhány pillanatig a megfelelõ sza- vakat.
- Itt az emberek sokkal csendesebbnek tûnnek. Nálunk állandó a kiabálás, mi sokat nevetünk, hangoskodunk. Életvidámabbak vagyunk, és ez hiányzik.
A fiatalember telefonon tartja a kapcsolatot szüleivel, hetente mesél nekik magyar élményeirõl.

- Ha a csapat NB I-ben marad, mennyi gólt vállalsz?
Miután kiszámoltuk, hogy várhatóan hány mérkõzést jelent ez, illetve megtudta, hogy mennyi góllal lehet nálunk idén gólkirályi címet nyerni, akkor született meg a válasz.
- Minden második mér-kõzésen szeretnék betalálni, az tizenhat gólt jelent - szögezte le komolyan, majd azonnal mosolyra húzódott a szája, csak hogy nehezebb legyen eldönteni, hogy ko-molyan gondolta vagy éppen viccelt...A magyar futball
keményebb és
kicsivel durvább

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!