Foci

2010.01.06. 20:08

Már hazavágyik - Erős Gábor négy éve Görögországban futballozik

Balatonfüred - Nem érzi igazán jól magát a harmadosztályú FASZ Pirszosz Grevenón együttesében Erős Gábor, ezért szívesen folytatná Cipruson, vagy akár itthon pályafutását a füredi származású, száznál is több NB I-es meccsen szerepelt labdarúgó.

B. Virág Rita

A balatonfüredi Erős Gábor tehetségére a Győri ETO figyelt fel, onnan indult el a középpályás karrierje. A Rába-partiaktól fél évig a Kispestet erősítette, majd két évig Pécsett szerepelt, ezután pedig a Ferencvároshoz került.

- A Fradinál négy évvel ezelőtt nem voltak épp ideálisak a körülmények. Akkor száműzték a zöld-fehéreket a másodosztályba, az anyagi helyzet sem volt stabil, s bár nagyszerűen éreztem magam, végül Görögországba igazoltam  vissza - mondta a nyáron harmincadik életévét betöltő középpályás.

A Tracek becenévre hallgató Erős Gábor hozzátette, a mai napig jó kapcsolatot ápol az akkori csapattársakkal, többek között Tőzsér Dániellel, Laczkó Zsolttal, Lipcsei Péterrel, vagy Ferenczi Istvánnal. Utóbbiról elmondta, jó barátok, de amikor beszélnek, nem kerül szóba közöttük a Fradi helyzete, vagy szereplése.

A füredi játékos a Fradi után Görögországba szerződött, megjárta az első osztályt, de legnagyobb sikerének azt érzi, amikor a Pantrakikosz együttesével bajnoki címet és ezzel első osztályú feljutást ünnepelhetett.

- Tizenötezer ember várt minket a város főterén, akkor a feljutás kiharcolása az év egyik nagy eseményének számított. A Pantrakikosz azóta is az élvonalban szerepel, de sajnos az idén igen gyengén, feltehetően ki is esik majd a gárda.

Gábor az elmúlt négy évben tökéletesen elsajátította a görög nyelvet, s gyermeke Dominik is odakint született, Athénban látta meg a napvilágot tizenhárom hónappal ezelőtt. A görögökről úgy vélekedett, életvitelük irigylésre méltó. Nem igazán érdekli őket a pénz, vagy az, mi lesz holnap.

- Nem tudom, magamutogatásból, vagy más okból-e, de a görögök rendszeresen járnak nagy családdal, barátokkal ebédelni, vacsorázni. Szinte mindennap. Idejük nagy részét éttermekben töltik. Ezt kicsit túlzásnak érzem  - vallotta be őszintén.

A középpályás jelenleg a harmadosztályú FASZ Pirszósz Grevenór alkalmazottja. A közép-görögországi, tizenötezres kisvárosban Gravanában nem igazán érzi jól magát, elvágyódik.

- Korábbi klubomat, a másodosztályban anyagi okok miatt hagytam ott. Harmincnyolc ezer euróval tartoznak. A klubelnökkel megegyeztünk, lemondtam tizenötezerről, de így sem fizetett. A FIFA-hoz fordultam jogorvoslatért, bízom benne, hogy sikerrel járok - avatott be.

Gábor arról is beszélt, szívesen folytatná Cipruson, vagy itthon első-, vagy akár másodosztályban. Érdekli az edzősködés, a lehető leghamarabb szeretné elvégezni a B licencet. Balatonfüreden az utánpótlásban örömmel dolgozna, bízik benne, hamarosan eldől a sorsa.

Amikor csak hazalátogat szabadságra az egykori gyerrekkori barátokkal, társakkal mindig összejön. A füredi Racer kispályás csapata a téli terembajnokságra a megkérdezése nélkül mindig benevezi, de ezt cseppet sem bánja, másutt, más társasággal nem is focizna szívesen. Ezúttal a selejtezők második fordulójában lépett pályára, két góllal járult hozzá csapata 4:0-s sikeréhez.

Pénteken indul vissza családjával, feleségével Anitával és kisfiával Görögországba. Nem tartotta kizártnak, hogy szerződést bont és hazatér. Egyelőre kérői nincsenek, konkrét csapatról sem beszélt, de azt tudta, a görög légióskodásnak véget akar vetni.

Erős Gábor elmondta, a görögök hihetetlen futballázban égnek. A foci imádat oly mértékű, hogy a harmadosztályú mérkőzéseken is több ezer szurkoló buzdítja kedvenceit. A két nagy klub, az Olympiakosz és a Panathinakosz meccsei alatt kiürülnek az utcák, s mindenki a két görög alakulatért szorít. Előbbi egyébként a Bajnokok Ligájában a nyolcaddöntőben játszik, utóbbi pedig az Európa Ligában szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!