Foci

2014.07.17. 13:50

Magyar bajnok labdarúgó az irányító

Pápa - Egységes felfogást szeretne kialakítani a Pápai Egyesített Labdarúgó Club (PELC) csapatainál az egyesület új szakmai igazgatója, a korábban a Dunaferrel játékosként élvonalbeli bajnoki címet szerző Lengyel Ferenc.

Polgár Tibor

A 47 éves szakember nemrég kezdte meg a munkát az utánpótlás-neveléssel foglalkozó pápai fociklubnál. Elmondása szerint szép kihívásnak tartja a PELC-es szerepvállalását, és minden tudásával, tapasztalatával azért dolgozik majd, hogy minél több helyi labdarúgó jusson el az NB I-es bemutatkozásig.

- Vezetőedzőként NB III-as és NB II-es bajnoki címmel is büszkélkedhet, mostantól viszont egy utánpótlás-nevelő klubot kell irányítania. Éles váltásnak tűnik.

- Valóban, ez egy új feladat számomra - nyilatkozta a Naplónak Lengyel Ferenc. - Eddig elsősorban egy csapatért voltam felelős. Bevallom, alaposan át kellett gondolnom a kínálkozó lehetőséget. Azonban egy olyan megtisztelő, komoly feladat elé nézek a Pápai Egyesített Labdarúgó Club élén, amely mindenképpen előrelépés a szakmai pályafutásomban.

Lengyel Ferenc szeretné, ha a fiatal labdarúgók nagyobb számban jutnának el az első csapathoz (Fotó: Polgár Tibor)

 

- Mi szólt a PELC mellett?

- Nagyon izgalmasnak tartom a feladatot, és érzek magamban tehetséget, ambíciót ahhoz, hogy rengeteg labdarúgót, edzőt, csapatot koordináljak, egy irányba vezessek.

- Mennyire ismeri a jelenlegi klubját?

- Az ismerkedési szakaszban vagyok, Tóth Péter ügyvezetővel folyamatosan vesszük sorba a feladatokat, a lehetőségeket. Úgy érzem, a beilleszkedéssel nem lesz gondom. Fél évre szükség lesz ahhoz, hogy olyan képet mutasson az egyesület, amit én elképzelek. Úgy látom, sok minden jól működik, azonban van néhány dolog, amin a tapasztalatommal, tudásommal tudunk változtatni.

- Elégedett az infrastrukturális lehetőségekkel?

- Természetesen mindig lehet fejleszteni, és tudomásom szerint erre van lehetőség és terv is. Mondhatni futballpályából sosem elég. Az alaplehetőségek adottak, ehhez próbálunk minél többet hozzátenni eszközökben és szellemiségben.

- Milyen célokkal vágott neki a munkának?

- Szeretnék egy egységes képet, felfogást kialakítani a PELC-nél. A pályán egységes dolgokat kell majd megvalósítaniuk az utánpótláscsapatoknak, ennek kell lennie az alapnak. Hosszútávon pedig azzal lennék elégedett, ha a fiatal pápai labdarúgók nagyobb számban jutnának el az első csapatig, az élvonalbeli bemutatkozásig.

- Mit vár el az edzőktől és a PELC-ben futballozó gyerekektől?

- Az edzőknek a megfelelő képesítés mellett érteniük kell a gyerekek nyelvén, és roppant fontos, hogy szakmailag hitelesek legyenek. Ahogy hallom, Pápán ilyen edzők vannak, így ezen a téren nem gondolkozunk a váltáson. Ami a gyerekeket illeti: ők legyenek lelkesek, jöjjenek el minden edzésre, hajtsák végre mindazt, amit az edzőjük kér tőlük, és akkor nagy baj nem lehet.

 

Neve összeforrt a dunaújvárosiakkal

Lengyel Ferenc neve tulajdonképpen összeforrt Dunaújváros sikercsapatával, a Dunaferrel, amely 2000-ben bajnokságot nyert a labdarúgó NB I-ben. A korábbi remek középpályás 1998 és 2003 között 162 bajnokit játszott a Dunaferrben ezen időszak alatt harminchét gólt szerzett. Az aranyérmes együttesnek csapatkapitánya volt. Labdarúgó-pályafutása befejezése után egyből az edzői pályára lépett, a Paks trénereként az NB III-as, majd az NB II-es pontvadászatban is bajnoki címig vezette csapatát. A Pro-licences végzettséggel rendelkező labdarúgóedző a pápai szerepvállalása előtt a paksi utánpótlásban tevékenykedett, az U-18-as együttest irányította.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!