Foci

2015.08.10. 10:21

Jön az utóbbi évek legizgalmasabb idénye! Mindent a megye I-es fociról - Átigazolások, célkitűzések, edzőváltások és vélemények

Megyei körkép - A következő hétvégén elrajtol a megye I-es labdarúgó pontvadászat. Az utóbbi évek legérdekesebb idénye áll előttünk, 18 csapattal, ebből három újonccal: a „nagy” Veszprémmel és a Pápával, illetve a „kis” Dudarral. Átigazolási körkép és nyilatkozatok.

Horváth Gábor

Edzőt váltott a Rátót

Az Úrkútnak idén alaposan fel kell kötnie a nadrágot, ha hatos bajnoki győzelmi szériáját tovább akarja nyújtani. Persze ezzel a címvédőnél is tökéletesen tisztában vannak. A Gyulafirátót edzőt váltott.

A címvédő Úrkútnak idén alaposan fel kell kötnie a nadrágot
Fotó: Penovác Károly

 

Úrkút SK

Tavalyi helyezés: 1.

Távozott: -.

Érkezett: Kádár Balázs, Temesi Bence, Adorján Gergő.

Célkitűzés: az élmezőny.

Vágfalvi Norbert elnök, edző: - Július közepén próbáltuk elkezdeni a felkészülést, de nagyon komoly létszámgondjaink voltak, és vannak is. Hárman munkahelyi elfoglaltság miatt vannak tartósan távol, Pernesz Zoltán, Molnár Gábor és Tróbert Attila pedig sérült. Így nehéz minőségi munkát végezni, jelen pillanatban azt sem tudom, hogy állunk ki a rajton. Rosszak az előjelek, ráadásul nagyon nehéz a sorsolásunk. Az a csapat mindenképpen helyzeti előnyben lesz, aki a nyáron rendes edzésmunkát tud végezni.

(A címvédő két veteránja, Zsigmond Gyula és Korpos Tibor ebben a szezonban már csak levezet. A télen leigazolt Garai Péter edzői feladatokat lát el Vágfalvi Norbert mellett.)

Gyulafirátót SE

Tavalyi helyezés: 7.

Távozott: -.

Érkezett: Lantai Tamás, Papp Bertalan, Peintler Tamás, Kálmán Ferenc.

Cél: 1-5. hely.

Fogl Sándor ügyvezető: - Orbán Tamás lett az új szakvezető, de a korábbi edző, Hertelendy Jenő segíti a munkáját, emellett az utánpótlásban is dolgozik. Továbbra is karakteres, szép futballt szeretnénk látni, bízunk benne, hogy az új szakmai impulzus jó hatással lesz a játékosokra. Együttesünk nagyon fiatal, a keret átlagéletkora mindössze 21 és fél év.

Orbán Tamás edző: - Hertelendy Jenővel közösen készítjük fel a csapatot. Sajnos sokan nem tudnak edzésre járni, ami mindenképpen nehezíti a munkát. A rajtig igyekszünk a lehető legjobb állapotba kerülni, majd a bajnokságban minél eredményesebben szerepelni.

(A gyulafirátótiak komoly fejlesztéseket valósítottak meg a helyi infrastruktúra terén és még nem értek véget a beruházások. A pálya, a lelátó és a kispadok felújítása mellett térköveztek is az egyre csinosabb sporttelepen, ahol hamarosan egy külön oktatótermet is kialakítanak.)

Várpalotai BSK

Tavalyi helyezés: 12.

Távozott: Bogdán István.

Érkezett: Pass Balázs, Lukács István, Új Tamás, Laki Bálint, Kalapács Ádám.

Cél: középmezőny.

Pencz Norbert edző: - Meg vagyok elégedve, jó edzéseket tudtunk tartani, a létszám is megfelelő volt. A felkészülési találkozók szintén sokat számítottak bele a nyári munka eredményességébe. Az idei bajnokság erős lesz, szerintem az első öt hely ki van bérelve. Ha egységesek leszünk, ott lehetünk a középmezőnyben.

Nem ijednek a meg a Veszprémtől

A devecseriek idén is a legjobbak közé igyekeznek, míg az Ugod és a Peremarton a bennmaradást tűzte ki célul. Utóbbinál komoly átalakulások vannak folyamatban.

Ugod

Tavalyi helyezés: 11.

Távozott: Porcelán Kristóf, Horváth Dávid, Hipság István (abbahagyta)

Érkezett: Mórocz Balázs, Kovács Dániel, Molnár László.

Cél: a bennmaradás.

Tóth Ferenc edző: - Felkészülésünk a szokásos mederben zajlott, hetente három edzés és egy felkészülési találkozó volt a programban. A 18 csapatos bajnokságban is az a célunk, hogy gond nélkül bennmaradjunk, ugyanakkor van egy merészebb tervünk is, a legjobb tízbe kerülés. A Veszprém és a Perutz felbukkanása bizonyára megmozgatja majd a megye I-es állóvizet, kíváncsiak várjuk mi is a szezont.

Devecser

Tavalyi helyezés: 5.

Távozott: Kádár Balázs.

Érkezett: -.

Cél: a dobogó.

Cserna Róbert: - A szokásos problémák előjöttek, a hiányzások miatt nem volt maximális a felkészülés, de a hellyel-közzel el tudtuk végezni a munkát. Várjuk a bajnoki nyitányt. Erősítést jelent, hogy sikerült egyben tartani a társaságot. Három edzőmeccset is játszottunk a Veszprémmel, amely erős csapat, de nem ijedünk meg tőlük. A dobogó a cél, még akkor is, ha tisztában vagyunk vele, idén nehezebb a dolgunk.

Peremarton

Tavalyi helyezés: 14.

Távozott: Borda Patrik, Mácsár Tamás, Kovács István.

Érkezett: Jónás Áron.

Cél: a bennmaradás.

Molnár Péter játékos-edző: - Az eltervezett munkát igyekeztünk minél jobban elvégezni, a srácok fogékonyak voltak az új dolgokra. Vannak létszámgondjaink, így igazából előrelépést nem várok, ezzel együtt természetesen bizakodva kezdjük a szezont. Minden bizonnyal nehéz bajnokság elé nézünk.

(Az első fordulóban a Peremarton a Devecsert fogadja, a találkozó esélyesei egyértelműen a vendégek. A hazaiak abban bízhatnak, hogy az előző szezon végén egészen jól szerepeltek otthonukban. Az ugodiak a Várpalotát látják vendégül a rajton, a két együttes tavaly közvetlen riválisa volt egymásnak a tabellán, ahol az USE végül három ponttal többel zárt.) 

Herenden ismét felkötik a nadrágot

Mind a három csapat játékoskeretében elég nagy mozgás volt a nyári szünetben. A Kristálynál nem sikerült egyben tartani a tavaly jól muzsikáló csapatot, a Péti MTE elveszítette gólkirályát, a Herend, úgy tűnik, erősebb lett.

Herenden is nagyon várják már a bajnoki rajtot (Fotó: Penovác Károly)

Ajka Kristály

Tavalyi helyezés: 6.

Távozott: Csertán Zoltán, Feri József, Adorján Gergő, Berkes László, Burcsik Martin.

Érkezett: Szalai Kornél, Krén Ákos, Kovács Kálmán, Osvald Ádám.

Cél: 1-5. helyezés.

Sipos Tamás edző: - Jól sikerült a nyár, kemény munkát végeztünk, sok edzőmeccset játszottunk. Sajnos nem tudtuk egyben tartani a tavaly jól szereplő keretet. Továbbra is az élmezőny a célunk, de nem lesz könnyű dolgunk. A 18 csapatos bajnokság nehezebb, bonyolultabb lesz és a kisebb létszámunk miatt kicsit félek a a szezon hosszúságától. Mindezzel együtt szeretnénk stabilak lenni és elöl végezni.

Herend

Tavalyi helyezés: 15.

Távozott: Várszegi Szabolcs.

Érkezett: Kozma Béla, Zagyva András, Ónodi Tamás, Marosi Zsolt, Szabó Gergő, Fischer Norbert, Eső Gábor.

Cél: bennmaradás.

Fischer Ferenc edző: - Az edzéslétszám kielégítő volt, nagyon jónak értékelem az elvégzett munkát. Mindenki becsületesen dolgozott. Sajnos felkészülési találkozót csak keveset tudtunk játszani. Amatőr szinten gyilkos a 18 csapatos bajnokság, ráadásul a feljutó Dudar is erős, a Veszprém és a Pápa pedig külön kategória. Alaposan fel kell kötni a nadrágot. Mi araszolgatunk előre, tavaly sikerült valamelyest feljebb lépnünk, idén is ezt várom. Maximálisan bízom a játékosaimban, ha fegyelmezettek, szervezettek leszünk, sikerülhet megvalósítani céljainkat.

Péti MTE

Tavalyi helyezés: 4.

Távozott: Szabó Patrik, Marosvölgyi Tamás, Kustán Tamás, Dunavölgyi Richárd.

Érkezett: Bogdán István.

Cél: 1-5. hely.

Pintér Csaba ügyvivő, edző: - Öt játékost hoztunk fel a fiatalok közül, őket igyekszünk beépíteni majd a csapatba. Felkészülésünk jónak mondható, amit terveztünk, elvégeztük. Kevés edzőmeccset játszottunk, de így is szerettük volna. Érdekes bajnokság jön, hosszú, erőltetett menet, meglátjuk, ki bírja majd jobban. Ha jól építkezünk és eredményesen hajtjuk végre a fiatalítás, akkor elégedett leszek. Még úgy is, ha esetleg nem kerülünk be az első ötbe.

(A tavasszal kiválóan szereplő (utolsó nyolc bajnoki meccsén nem kapott ki a csapat) Péti MTE kulcsembereket veszített a nyáron. Azt már korábban lehetett tudni, hogy a gólkirály Szabó Patrikot elviszi az újjáalakult veszprémi csapat, a pétfürdőieknek 37 találatot kell pótolnia hiányában. Ezt némi átalakítással, illetve Bogdán István (az előző szezonban Várpalotán futballozó csatár 17 góllal negyedik lett a mesterlövészek listáján) leigazolásával igyekeznek megoldani a Pétnél.)

 

Újoncok: erős a felhozatal

A megújult, átalakult veszprémi és a pápai csapat szereplését mindenki nagyon várja már, de érdemes lesz odafigyelni a szintén újonc dudariakra is. A Sümeg és a Tapolca egy gyatra szezon után javítana, a Balatonalmádi fél év „türelmet kér”.

Benedek István (fehérben) góljaira nagy szüksége lesz a Balatonalmádinak
Fotó: Stiger Ádám

Dudar

Távozott: -.

Érkezett: Szemmelveisz Ignác, Szabó Márió.

Cél: középmezőny.

Nagy Krisztián edző: - Sajnos nem sikerült jól a felkészülésünk, nyáron sok játékosunk estig dolgozik, ráadásul sérülések is nehezítették a munkát. Barcza Bálint és Takács László kiesése gondot okozhat. A bajnoki szezon hosszú lesz, ráadásul kupakötelességeink is akadnak. Mindenképpen előny lehet, hogy csapatunk egységes, jó közösséget alkot.

(A dudariak tavaly tavasszal remekeltek, amellett, hogy megnyerték a megye II-es pontvadászatot, eljutottak a megyei kupadöntőig és ott is győzedelmeskedtek. A feljebb lépő társaság üde színfolt lehet az osztályban, bizonyára a lendület is viszi majd előre a társaságot. Gólkirálya, Barcza Bálint azonban a nyár elején bokatörést szenvedett és nemrég került le róla a gipsz. Az ő kiesése érzékenyen érintheti a csapat eredményességét.)

Sümeg

Tavalyi helyezés: 16.

Távozott: Bujtor Béla, Kovács Dávid, Cosma Sorin, Skerlecz Bence, Zámbó Szilárd.

Érkezett: Gelencsér Csaba, Csertán Zoltán, Feri József, Fitos Arnold, Vass László, Cseh Tamás.

Cél: a középmezőny.

Fazekas László szakosztály-vezető: - Július közepén kezdtük a munkát, a megye II-es bajnoki küzdelemre készültünk, de azért leadtuk nevezésünket az első osztályba is. A változások miatt kiderült, hogy utóbbiban szerepelhetünk. Az előző bajnokságban játszók együtt maradtak, nagyszerű edzőjükkel, Lázár Szilveszterrel együtt. Úgy érzem erősödtünk, a középmezőny lesz a célunk.

(Az előző idényben simán kiesett a Sümeg, ám a pápaiak érkezésével, a létszám párossá alakításához felkérték a csapatot a megye I-es szereplésre.)

Tapolca

Tavalyi helyezés: 13.

Távozott: Szabó Dániel, Ihász Martin.

Érkezett: Horváth Márkó, Skerlecz Bence.

Cél: -.

Lajtai Roland edző: - Nem volt nagy mozgás a keretben. Heti két-két edzéssel és edzőmeccsel készültünk, a gyakorlásokon a tartalékjátékosokkal kiegészülve rendre 20-22 fős létszámmal tudtunk dolgozni. Próbáljuk beépíteni a fiatalokat, bizakodóbb vagyok, mint tavaly. Érdekes bajnokság lesz. Tavaly a hetedik helyen fordultunk, és ezt a pozíciót szerettük volna megtartani. Ezúttal, ha megleszünk, sikerülhet.

Balatonalmádi

Tavalyi helyezés: 10.

Távozott: Zömbik Dávid, Csordás Máté, Nagygyőri Csaba, Jakab Gergő, Károlyi Zsombor (Utóbbi kettő játéka egyetemi tanulmányaik miatt kérdéses.).

Érkezett: Primusz Márk, Sánta Attila, Borda Patrik, Vajai Dániel.

Cél: 1-8. hely.

Varga Tamás edző: - Elég nehéz helyzetben vagyunk. Megpróbálunk minél több pontot szerezni és nem kiesőhelyen fordulni, a téli szünetben pedig erősítenénk. Jó tavaszban bízunk. Persze így sincs rossz csapatunk, ha szervezettek leszünk, nem lehet gond. Ahogyan eddig, a folytatásban sem elsősorban az eredményekre helyezzük a hangsúlyt, hanem a helyi fiatalok felépítésére, az utánpótlás támogatására, a jó közösség kialakítására.

(A Balatonalmádi SE pályázati forrásából és az önkormányzat segítségével az utóbbi időben nagyszabású fejlesztéseket vitt végbe sporttelepén. Megújult a lelátó, korszerűsítették a locsolórendszert, bővítették a pálya világítását. Kisbuszt és multifunkcionális pályakarbantartó gépet vásároltak. A klub (zömében utánpótláskorú) futballistái így komfortosabb környezetben sportolhatnak, ahogyan a szurkolók is kényelmesebb kiszolgálásban részesülnek.)

Pápai Perutz FC

A játékoskeret: Badics Patrik, Ékes József, Forsthoffer Ákos, Györkös Zoltán, Horváth Ádám, Horváth Dávid, Kálmán István, Kálmán Norbert, Kincses Gábor, Magasy Gergely, Marton Miklós, Mészáros Dávid, Nemes Róbert, Orovecz András, Palkovics Ádám, Porcelán Kristóf, Pődör Szabolcs, Páli Márk, Radó Tamás, Róka Roland, Szabó Bálint, Szabó Bence, Szabó Martin, Szíjártó Kristóf, Tóth Máté, Ughy István, Venczel Zoltán, Véber Gergő. Edző: Marton Miklós.

Glatz Lajos sportmenedzser: - A felkészülés végén tudtuk meg, hogy nem a megye II-ben indulunk, hanem egy osztállyal feljebb. Ezzel együtt a keret összetétele jó, úgy érzem, alkalmas céljaink elérésére. Szeretnénk az élmezőnyhöz tartozni. Tisztában vagyunk vele, hogy egyelőre nem ismerjük eléggé jól az ellenfeleket, de természetesen a mérkőzéseken nem lehet más a célunk, mint a győzelem.

Vajon a Veszprém szárnyal majd a megye I-ben? Sokak szerint könnyedén nyeri a bajnokságot
Fotó: Penovác Károly

 

VLS Veszprém

A játékoskeret: Huber Máté, Schmidhoffer Dávid, Kökény Viktor, Zömbik Dávid, Domján Roland, Bognár Péter, Tálos Dávid, László Gábor, Pálfi Róbert, Lübkemann Fred, Szabó Levente, Simon Benjamin, Meiczinger Bence, Burcsik Martin, Szabó Tibor, Márkus Márk, Szabó Patrik, Szűcs Adrián, Hoffer Levente, Marosvölgyi Tamás, Csordás Máté, Horváth Valentin, Juhász Tamás, Keszei Benjamin. Edző: Kozma Csaba. Szakmai vezető: Rugovics Vendel.

Szabó Péter ügyvezető: - Abszolút NB III-as szintű munkát végzett a nyári felkészülés során a csapat és én abban bízom, hogy e téren mindenképpen az ellenfelek fölé tudunk nőni. Most kicsit fáradtak vagyunk, a rajtig igyekszünk frissíteni a társaságot. A srácok lelkesek, teljesen átérzik a felelősséget. Szeretnénk az első helyen végezni, de ez nem kötelező elvárás. Hosszú a bajnokság, meglátjuk, mit hoz.

(Az új Veszprém meccseire ingyenes lesz a belépés. A stadion felújítása miatt a hazai találkozókat a műfüves pályán játssza ősszel a csapat. Az egyesület felhívja a szurkolók figyelmét, hogy az Erdész utcában nem lehet megállni autóval a meccsek ideje alatt, parkolásra a pálya másik oldalán van lehetőség.) 

Kellemetlen csapat lesznek

A tavalyi ezüst és bronzérmes ismét jó szereplésben reménykedik, s mindkettőnek megvan az esélye arra, hogy az élmezőnyben szerepeljen. Az új csapat építésébe kezdő Csetény igyekszik majd kellemetlenkedni.

A balatonfűzfőiek tavaly nagy szezont produkáltak, de sokak szerint még maradt tartalék a csapatban
Fotó: Zwicker Tamás

Csetény

Tavalyi helyezés: 8.

Távozott: Bazsó Tamás, Primusz Márk, Cserna Zsolt, Kovács Kálmán, Új Tamás, Tálos Dávid.

Érkezett: Hárer Balázs, Molnár Ákos, Fenyvesi Ákos, Fenyvesi Máté, Bujtor Béla, Szkok Tibor.

Cél: 6-10. hely.

Nagy László edző: - Nyáron mindent újrakezdtünk, kell egy kis idő, mire kialakul a csapat. Sajnos csak kevesen tudtak edzésre járni, de az a 9-10 ember duzzadni fog az erőtől. Fiatal, rutintalan, de kellemetlen csapat leszünk. Lelkes, agresszív futballt várok a fiúktól. Szerintem a két profi körülményekkel rendelkező együttes, a Veszprém és a Pápa között dől majd el a bajnoki cím sorsa, talán az Úrkút és az Ajka Kristály szólhat még bele a küzdelembe.

(Pintér János személyében szakmai vezetővel erősödött a csetényi futballisták stábja, ő a kapusedzői feladatokat is ellátja a jövőben az együttesnél.)

Fűzfői AK

Tavalyi helyezés: 2.

Távozott: -.

Érkezett: Hajdú János, Luczi Péter, Leimeiszter István, Bazsó Tamás, Cserna Zsolt.

Cél: az élmezőny.

Jugovits Lajos edző: - Sokat dolgoztunk, a játékosok jó hozzáállással végezték a munkát. Akadt olyan edzőmeccsünk, amelyen eszméletlenül jól futballoztunk. Optimista vagyok, aztán majd meglátjuk, mit hoz a bajnokság. Az biztos, hogy hosszú lesz, végig sokat kell dolgozni, mert anélkül nem lehet eredményt elérni. Az elején nehéz a sorsolásunk, ezzel együtt szeretnénk a dobogón végezni.

(A balatonfűzfői együttest az elmúlt időszakban Horváth Ferenc irányította, a szakember azonban úgy döntött, a folytatásban inkább az utánpótlással foglalkozik. Az U-19-es csapat edzője lett. Jugovits Lajos személyében egy igen tapasztalt trénert kapott a FAK, amely a következő idényben is meghatározó alakulat lehet a megye I-es mezőnyben.)

Öskü

Tavalyi helyezés: 3.

Távozott: Lukács István, Jakab László.

Érkezett: Varga Dávid, Kertész Ferenc.

Cél: -.

Fekete István edző: - Amit tudtunk, elvégeztünk. Az edzőmeccseken több volt a pozitívum, mint a negatívum. A keretünk egyre fiatalabb, a mezőny viszont erősödött. Konkrét célkitűzésünk nincs, nem tudjuk, mire leszünk képesek. Favoritok nem vagyunk, azonban természetesen szeretnénk ragadni a legjobb csapatokra és minél előrébb végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!