Foci Eb

2016.06.15. 13:35

Kispad blog: Az északiak feladták a leckét

A számomra kimondhatatlan nevű izlandi csapatnévsort olvasgatva többször hálát adtam az égieknek, hogy írott sajtó lévén nem kell megküzdenem a kiejtésükkel.

Polgár Bettina

A kedd esti párharc feltehetőleg sokak fogadását vitte, ugyanis egészen váratlan eredmény született: Izland ikszelt a portugálokkal. Sokan arra sem számítottak, hogy C. Ronaldo lábában nem lesz benne a gól, és helyette Nani veszi be az izlandi kaput. A meglepetések meccse volt ez, kiváltképp, amikor a skandinávok Gudmundson beadása révén Bjarnason öt és fél méterről a lőtt védhetetlen találatával egyenlítettek.

Mivel Izland korábban még soha nem jutott ki a labdarúgó Európa-bajnokságra, érdemes egy kicsit nagyobb figyelmet szentelni a szigetországnak. Izland népessége alig haladja meg a 300 ezer főt, és fővárosában, Reykjavíkban született a híres popénekes, Björk. A szigetországban a hidegrekord - 38 Celsius-fok, a nyári átlaghőmérséklet pedig mindössze 10-14 Celsius-fok körül mozog. Főbb exporttermékiek között szerepel a hal, a bálnaolaj, valamint a gyapjú. Konyhájuk igazi különlegességét képezi a marinált hering, a főtt birkafej és a sózott marhahús. A szigeten rengeteg gejzír, illetve mintegy 140 vulkán található, ebből több mint 20 ma is működik. Izland nemzeti himnusza a Lofsöngur, a skandináv mitológiában pedig előkelő helyet foglal el a képregényfilmekből is ismert Odin, Thor és Loki.

Szombaton az északiak megismerhetik a magyar virtust, és kiderül, állják-e a sarat az osztrákok ellen magabiztos győzelmet arató magyar válogatottal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!