Foci Eb

2016.07.10. 21:40

Portugália a bajnok! - Helyzetek akadtak, de csak a ráadás hozott gólt

Párizs, Veszprém - Komoly izgalmak közepette, a hosszabbításban dőlt el a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság fináléja.

Horváth Gábor

A döntő előtt látványos, zenés záróünnepséget rendeztek a párizsi Stade de France-ban. A döntőt a franciák várták esélyesként, de természetesen senki nem számított könnyed találkozóra.

Nani előtt adódott az első lehetőség, de a házigazdák gyorsan átvették a kezdeményezést. Griezmann veszélyeztetett, majd Giroud fejelt kapura. Portugália visszahúzódott és sokszor hibázott, Ronaldóék nem tudták megtartani a labdát. A luzitánokat ráadásul komoly szerencsétlenség érte, Cristiano Ronaldo kapott egy rúgást a térdére, megpróbálta, de nem tudta folytatni, a 25. percben le kellett cserélni. A 34. percben az igen aktív Sissoko tüzelt egy remek csel után, Rui Patrício védett. A félidő hajrájában a portugálok is egyre bátrabban kontráztak, nem is sikertelenül, többször is sikerült zavarba hozni a gall védelmet, igaz, gólhelyzet nem adódott.

A francia Giroud (kékben balra) és Griezmann, valamint a portugál Pepe, Fonte és W. Carvalho a kontinenstorna döntőjében (MTI-fotó: Illyés Tibor)

Szünet után mindkét csapat kivárásra játszott, a másik hibájára várt. A játékrész derekától Franciaország igyekezett nyomást gyakorolni ellenfelére, a 65. percben ennek majdnem meg is lett a jutalma, Griezmann fejelt tisztán az ötösről, de a labda elkerülte a kaput. Tíz perccel később Coman passza után Giroud lőtt, Rui Patrício ismét nagyon nagyot védett.

Akadt a portugáloknak is helyzetük, Llorisnak Nani beadásánál és Quaresma ollózását követően kellett ébernek lennie. A 84. percben Sissoko szánta rá magát egy távoli lövésre, Rui Patrício vetődve hárított nagyot. A 92. percben Gignac a kapufát találta el, 0:0, jöhetett a hosszabbítás.

Ahogyan lenni szokott, a ráadásban a csapatok még inkább figyeltek a védekezésre. Llorisnak azért akadt dolga Éder fejesénél.

A hosszabbítás második felében aztán Guerreiro lőtt kapufát, a 109. percben Éder gyönyörűen helyezett Lloris kapujába, 1:0.

 

Portugália-Franciaország 1:0 (0:0, 0:0).
Stade de France. V.: Clattenburg (angol).
Portugália: Rui Patrício - Cédric, Pepe, Fonte, Guerreiro - Renato Sanches (Éder, 79.), Adrien Silva (Moutinho, 66.), Joao Mario - Nani, Cristiano Ronaldo (Quaresma, 25.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos.
Franciaország: Lloris - Bacary Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra - Sissoko (Martial, 110.), Pogba, Matuidi, Payet (Coman, 58.) - Griezmann, Giroud (Gignac, 78.). Szöv. kapitány: Dider Deschamps.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!