Gazdaság

2006.06.20. 22:00

A költõpénzen csattan az ostor

<b>Nem emeli árait az utazási irodák többsége</b>

Mórocz Zsolt

Általában nem kell kellemetlen pluszkiadással számolniuk a nyaralásra készülõknek az euró árfolyamának emelkedése miatt. Annak ellenére, hogy az utazási irodák már az elõzõ év végén meghatározták áraikat a mostaninál huszonöt-harminc forinttal olcsóbb euróval számolva, a többletet nem hárítják át az utasokra. A Quaestor Travel veszprémi irodájában megtudtuk ha több mint tíz százalékkal változik a forint árfolyama, az utazási szerzõdés lehetõvé teszi, hogy az utaztatók változtassanak az áraikon. Tapasztalataik szerint ezzel a lehetõséggel csak elvétve élnek az irodák. A kevesebb anyagi tartalékkal rendelkezõ társaságok ezt az árbevétel-kiesést nem engedhetik meg maguknak, így õk felszámolhatnak többletet, ilyen például a kerozinfelár. Ezt utólag, a már lefoglalt, befizetett utazásokra is elkérhetik. De elõfordulhat az is, hogy a kompenzációt a last minute utak bánják, ugyanis az irodák nem tudják megadni a nagyobb mértékû kedvezményt.
Ugyanazokkal az árakkal dolgoznak a TUI utazási központ Euro Contour utazási irodáiban is. Nem volt áremelés, bár azok az utasok kétségtelenül rosszabbul járnak, akiknek euróban kell befizetni az utat õk ugyanis az út árától függõen néhány ezer vagy néhány tízezer forinttal is többet fizetnek, mint néhány hónappal ezelõtt.
A legrosszabbkor, az utazási fõszezon kezdetén jött a forint gyengülése, bár egyelõre még az Anna Tourist partnerei sem emelték meg áraikat. Az irodában megtudtuk tavaly egész évben 250 forint körüli euróval számoltak, az idei árakat pedig 260-265 forinttal kalkulálták. Egyelõre máshonnan próbálnak kompenzálni, de ha tovább gyengül a forint, minden bizonnyal az utasok járnak rosszul többet kell fizetniük. Az euró emelkedést a költõpénz is bánja, ez ugyanis jóval kevesebbet ér a jelenlegi árfolyam alapján külföldön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!