Gazdaság

2006.07.27. 02:28

pMeggondolták

Zirc (tt) - A tiltakozó nagygyűlés résztvevői határozott állásfoglalással fejezték ki nemtetszésüket a Veszprém-Veszprémvarsány-Győr vasúti mellékvonal tervezett megszüntetésével kapcsolatban.

Mórocz Zsolt

Tekintettel a Győr-Pannonhalma-Veszprémvarsány-Cuha-völgy (Porva-Csesznek)-Zirc-Veszprém vasútvonal forgalmi, környezetbarát közlekedési, turisztikai, technikai örökségvédelmi jelentőségére elengedhetetlen e vasútvonal Veszprémvarsány-Veszprém szakaszának kiemelése a megszüntetésre tervezett körből. Egyúttal javasolt a vonal Cuha-völgyi szakaszának védetté nyilvánítása, a Bakony és a térség közlekedésében, turizmusában betöltött szerepének kiteljesítése. Megszüntetésének következtében elhagyott alagútjainak, viaduktjainak pusztuló építményei örökké emlékeztetnének a hibás döntésre, a Magas-Bakony közepén egy turisztikai fekete lyuk keletkezne.Javasolják, hogy Győr- Veszprémvarsány helyett - a közelmúltbeli megyehatár-változtatásnak megfelelően Győr vonzáskörzetének határáig - Bakonyszentlászlóig maradjon fenn a jelenlegi szintű közlekedés. Bakonyszentlászló-Cuha-völgy- Zirc között elsősorban a turisztikai igényeknek megfelelően a napközbeni, Zirc és Veszprém között pedig csak a legfontosabb, kora délelőtti illetve késő délutáni időszakra korlátozódjon a forgalom.A térség önkormányzatai, turisztikai, környezetvédel-mi szervezetei a Cuha-völgyi vasút megszüntetési tervének haladéktalan és határozott visszavonását kérik, melynek pillanatától lehetőségeikhez mérten támogatni kívánják a vonal fokozottabb turisztikai fejlesztését, hasznosítását (turizmusmarketing, nyitott nyári kocsik, nosztalgiavonatok, vasúti programajánlatok, új megállók Zirc-Kardosréten, illetve Eplényben).Hiszik, hogy a vasútvonal megszüntetési terve csupán egy nem kellően átgondolt felvetés volt, melyet állásfoglalásukkal - egy jóvátehetetlen hibát megelőzve - még időben sikerül visszavonatni a döntéshozókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!