Gazdaság

2006.09.29. 02:26

Génbank legelészik a réteken, legelőkön

Megyei körkép (vi) - Az őshonos magyar állatfajták tartására, tenyésztésére is lehet támogatást kérni, hiszen ezeknek sok hasznuk van.

Mórocz Zsolt

Az utóbbi évtizedekben üdvözölhető divat lett az őshonos magyar állatfajták tartása. Megyénkben elsők között a Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság kezdett bele tudatosan ebbe a munkába. Azóta Salföldön és Tihanyban is találunk ilyen állományokat. A korábban hagyományos állattartó vidékeken magángazdálkodók közül is többen újra felfedezték a bivalyt, a szürke marhát, a magyar tarkát, a rackát, a mangalicát, melyek eredményesen gyomtanítják a réteket, legelőket. Az őshonos állatoknak ezenkívül is igen sokféle hasznuk van. A legtöbb helyen látványosságként is szolgálnak, miközben egy olyan génállományt őriznek, amelyik a bizonyos célra kitenyésztett fajtársaikban már nem találhatók meg. Több- ségük ellenáll az újabb jár- ványos állatbetegségeknek. Ezért és beltartalmi értékeik miatt, jól eladható a húsuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!