Gazdaság

2007.06.29. 02:28

Ellenőrzik az adományt

Megyei körkép (nfb) - A Vám- és Pénzügyőrség Regionális Parancsnokságának területén 39 kedvezményezettnél végeztek utólagos ellenőrzést az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap- (EMOGA) támogatásokkal kapcsolatban.

Dallos Zsuzsa

Hazánkban mint egyedüli kifizető ügynökség, az EMOGA-garanciarészlegből történt kifizetésekhez kapcsolódó feladatokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) látja el, a vám- és pénzügyőrség pedig a garanciarészlegből történt kifizetésekkel kapcsolatban a rendeletben meghatározott összes utólagos ellenőrzési feladatot. Ezek az utólagos ellenőrzések túlmutatnak a vámszakterület klasszikus utólagos válla- latellenőrzési tevékenységen, hiszen magukba foglalják azon EMOGA-támogatási jogcímek alapján történt kifizetések utólagos ellenőrzését, amelyek egyáltalán nem kapcsolhatók semmilyen vámeljáráshoz (termelési támogatás szárított takarmányra, gabonaintervenciós raktározás). Az EMOGA pénzügyi év - eltérően más területek megszokott pénzügyi időszakától - adott év október 16-ától a következő év október 15-éig tart. Az ebben az időszakban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által teljesített kifizetések közül választják ki azokat, amelyek utólagos ellenőrzését az ellenőrzési terv alapján a regionális vámparancsnokságok ellenőrzési osztályai folytatnak le. Az ellenőrzésekre a rendeletben előírt időszakban a kifizetési időszakot követő év július 1-jétől az azt követő év június 30-áig kerül sor. A tapasztalat az, hogy a támogatási jogcímek közül egyre kevesebb, összességében már csak 15 százalék körüli az, amely az exporttámogatások köréhez tartozó és ezzel vámeljárásokhoz is köthető. A fennmaradó jogcímcsoportok és a támogatási összegek jelentősebb hányada vámkezeléshez nem rendelhető. Jelenleg a megnyitott, tehát kifizetéseket eredményező jogcímek száma meghaladja a 80-at. A legjelentősebb ezek kö- zül az intervenciós raktározás, technikai segítségnyújtás, termelési támogatás. Az első ellenőrzési időszak 2005. július 1-jétől 2006. június 30-áig tartott, a vám- és pénzügyőrség 39 kedvezményezettnél végzett utólagos ellenőrzést. A második ellenőrzési időszak 2006. július 1-jével vette kezdetét, melynek során a támogatási jogcímek szinte teljes köre ellenőrzésre került. Folyamatban van a 2007/08-as időszakra tervezett ellenőrzések előkészítése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!