Gazdaság

2007.07.27. 02:29

Indulhat a beruházás

Pápa (tt) - A minisztérium rábólintott a támogatási kérelemre, így rö- videsen leteszik Közép-Kelet-Európa legjelentősebb textilipari logisztikai bázisának az alapkövét a Pápai Ipari Parkban.

Tremmer Tamás

Távolabbi elképzeléseik között szerepel egy outlet center létrehozása is har- minc-negyven bolttal, de ez lesz a pápai fejlesztés má- sodik szakasza. Egyelőre a tervasztalon körvonalazódik a projekt. A Pápai Ipari Parkba tervezett beruházás összege - az outlet center nélkül - eléri a 13 milliárd forintot, ilyen nagyságú zöldmezős beruházásra még nem volt példa a városban. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásához három év alatt juthatnak hozzá: egyrészt a beruházási összeg miatt kapták, másrészt vállalták 600 új munkahely teremtését is (egynegyedük felsőfokú végzettségű lesz). A beruházás az alvállalkozókra is húzóhatással lesz, a térségi beszállítói hányadot legalább 50 százalékban határozták meg. Az ügyvezető igazgató állítása szerint az alapkövet még az idei év szeptemberében leteszik, öt hónap alatt tető alatt áll majd a csarnok. Ezt követően kezdik a gépek telepítését, a munkatársak felvételét és németországi kiképzésüket. A benzinkút, a hotel felépítése ezzel párhuzamosan vagy kissé gyorsabban zajlik. A hotellal addigra szeretnének végezni, mire a német szakemberek jönnek szerelni a gépeket, ott lakhatnak. A logisztikai központot legkésőbb 2008 decemberében üzembe helyezik. A német és izraeli tulajdonban lévő befektetői csoport az ország legnagyobb könnyű- ipari beruházására készül Pápán, de dr. Mayer István tudomása szerint a Nyugat-Európában működő logisztikai bázisok között sincs ilyen nagyságrendű. Ezért is különleges a pápai befektetés, s ez a magyarázata annak, hogy ilyen hosszúra nyúlt a beruházás előkészítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!