Gazdaság

2007.10.02. 02:29

<u>Folyamatos beruházások</u>

<b>Nemesvámos</b> - Az elmúlt évtized a fejlesztésé volt az MTD Hungária Kft. életében, s az elkövetkezendő években sem bánnak szűkmarkúan a beruházásokkal. Ennek köszönhetően a megye egyik legeredményesebb vállalata továbbra is a sikerlista élmezőnyében tanyázhat. <a href="http://naplo-online.hu/gazdasag/20071002_folyamatos_beruhazasok"><font color="#000080"><strong>>>></strong></font></a>

Tremmer Tamás

A közelmúltban Veszprémben tartotta ülését az MTD Europe felügyelőbizottsága, ahol a nemesvámosi leányvállalat helyzete, fejlesztésének lehetőségei is napirendre kerültek. Az MTD Hungária Kft. tizenegy éves magyarországi léte a fejlődésről szólt és várhatóan így lesz ez a jövőben is. A nemesvámosi társaság egy olasz partner bevonásával, 50-50 százalékos tulajdonrésszel önálló műanyagüzemet indított szeptemberben. Erre a külföldi beszállítók kiváltása miatt volt szükség, nyilatkozta dr. Kosztyu János, az MTD Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. 


Idei évi eredményük joggal teszi őket optimistává

 Az MTD anyavállalat gyártóüzemeiben az összes alkatrész gyártása, legyen szó fémről vagy műanyagról, saját berkeken belül történik. Mindössze kétféle anyagot - csomagolás, kötőelem - vásárolnak. Így nincsenek függőségben a beszállítóktól. Az ily módon előállított alkatrészek olcsóbbakká válnak, rugalmasabban tudnak alkalmazkodni a gyártáshoz, s kevesebb raktározási kapacitást kötnek le. Ezek érdemi költségcsökkenést jelentenek. 

A kétezer négyzetméteres csarnok felében gyártóüzemet, a másik felében raktárat alakítottak ki. Az épületet bérlik, a gépek beszerzése mintegy 250 millió forintjukba került. Jelenleg tíz fröccsöntőgépük működik, amelyből ötnél robotok szedik le a kész alkatrészeket. Jelenleg öt alkalmazott dolgozik a műanyagüzemben. A géppark tovább bővül, emelik a műszakok számát is. November elejére érik el a teljes kapacitást és 25 embernek adnak munkát. Ekkor már több mint 150 különböző alkatrész gyártását végzik, így tudják folyamatosan a nemesvámosi MTD napi igényeit kielégíteni. 

Az új üzemet megtekintette a cég Magyarországon tartózkodó vezérkara is, a szakemberek elégedettek voltak a látottakkal. Dr. Kosztyu János úgy tapasztalta, bírják a tulajdonosok bizalmát. Ennek eredményeként az MTD Europe felügyelőbizottsági ülésén felmerült, hogy Nemesvámoson sajtolóüzemet létesítsenek, ami nagyon komoly invesztíciót igényel. Ebben a fűnyíróházakat préselnék, s így még rugalmasabbá tudnák tenni a gyártásukat. 

Továbbra sem tettek le a logisztikai központ létrehozásáról, amit nagyban hátráltat, hogy a mai napig nem sikerült egységes helyrajzi számra hozni a társaság által birtokolt ingatlanokat a hosszadalmas bürokrácia miatt. Ha a birtok rendezése két évvel ezelőtt megtör- tént volna, ma már állhatna a bázis. Erre azért lenne szükség, mert a legyártott gépeket raktározásra Veszprémbe szállítják, s onnan kerül ki a vevőkhöz, ami pluszköltséget jelent, s rontja a versenyképességüket. Ez a két beruházás jó eséllyel két-három éven belül megvalósulhat. Az idei évi eredményük - ami közel 26 milliárdos árbevételt jelent - joggal teszi őket optimistává. Mindez a tulajdonosok számára is azt sugallja, hogy van értelme Magyarországon beruházni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában