Gazdaság

2007.10.15. 02:29

<u>Már a régióban gondolkodnak</u>

<b>Dunaújváros</b> - A közép-dunántúli régió gazdasági életére lehet meghatározó hatással az a szerveződés, amely négy területi kereskedelmi és iparkamara együttműködéseként jött létre. <a href="http://naplo-online.hu/gazdasag/20071015_mar_a_regioban_gondolkodnak"><font color="#000080"><strong>>>></strong></font></a>

Tremmer Tamás

A kormányzat az idei év január 1-jével létrehozta a regionális intézményrendszerét. Ez igaz a közigazgatásra, a különféle hatóságokra és az állami intézményrendszer szinte teljes körére. Ez adta a lökést ahhoz, hogy a régióban működő kamarák együttműködjenek, s ennek formálisan is alapot adjanak.


A szerződést négy kamarai elnök látta el kézjegyével

A dunaújvárosi szerződéskötésre ezért került sor, nyilatkozta a Naplónak dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a megállapodás egyik aláírója. A hazánkban kialakult kamarai rendszer megyei szerveződésű, az idei év elejétől viszont a megyéknek kellene a régiós hatóságokkal és intézményekkel tartani a kapcsolatot, ezt a szintbeni különbséget pedig át kell hidalni. A kamara olyan szervezet, amelynek a napi feladatai közé tartozik a kapcsolattartás.

Nyilvánvaló, hogy a vállalkozók érdekében - mint általános gazdasági képviselet - fel kell tudni lépni. A kamarai elnök leszögezte, keresték azt a szövetségi lehetőséget, amivel lehetővé válik a régióban működő kereskedelmi és iparkamarák együttes fellépése. Ezt a szervezet hozták létre a hónap első felében. A szerződést négy kamarai elnök, dr. Markovszky György (Veszprém megye), Juhász József (Komárom-Esztergom), Radetzky Jenő (Fejér) és Réti Vilmos (dunaújvárosi kamara) látta el kézjegyével. 

A régió három megyéből áll, de Dunaújváros mint megyei jogú város különálló kamarával rendelkezik, ezért a megállapodást négyen írták alá. Határozott és markáns regionális fellépést ígér az együttműködés, ennek ellenére mégsem választottak egy jogi személyiséggel rendelkező megoldást és tartalmat, aminek önálló költségvetése lenne. Ennek alapvető oka az, hogy a kamarai tagok teherbíró képessége véges. 

A mai körülmények nem teszik lehetővé, hogy ilyen költségekkel terheljék meg őket, másrészt, nem olyan jellegű ez a fajta kapcsolattartás, ami önálló költségkeretű és jogi személyiségű szervezetet igényelne. Mindemellett úgy érezték, a kamarai tagoknak az a kifejezett igényük, hogy hozzájuk közeli legyen a kamarájuk, azaz ismerjék személyesen az elnökséget, a kamara munkatársait. A megkötött megállapodás szerint minden fél egyenrangú. Soros elnökségi rendszerben működnek, évi váltással, három alelnökkel. 

Az első elnököt Dunaújváros adja. Az elnök képviseli a négy kamarát mint általános képviseleti jogkörrel felruházott személy, s tartja a kapcsolatot a regionális szervezetekkel. Az alelnökök a saját megyéjükre vonatkozóan végzik a kapcsolattartást.Az elnök kifejtette, nem újszerű a kamarák közti régiós együttműködés, ilyen együttműködés eredményeként jött létre a regionális beszállítói klub, melynek Veszprém megye volt az élenjáró kezdeményezője, kialakítója. 

Ennek keretében megpróbálják a kis- és középvállalkozásokat felkészíteni arra, mit is jelent beszállítóvá válni. Szintén regionálisan adják ki - különféle kategóriákban - a minőség-díjakat. A jövő egyik lehetősége a közös pályázatoké. Próbáljuk megkeresni azokat a pályázati lehetőségeket, amelyeknek a haszonélvezői a vállalkozások lehetnek. A gazdasági fejlődésünk magával hozza, hogy a földrajzi távolságok csökkennek, ezért kiterjedtebb régiókban kell gondolkodni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában