Gazdaság

2007.12.20. 03:28

<u>Pezsgőzés az ünnepen</u>

<b>Budapest</b> - Szezonális jelleget talán leginkább a virsli- és pezsgőfogyasztás ölt hazánkban. Jellemző, hogy az egy évben elfogyasztott pezsgőmennyiségnek valamivel több mint a felét decemberben vásárolják meg, a virslifogyasztás meg is duplázódhat az év utolsó hónapjában.

Varga Ibolya

A GfK Hungária adatai alapján a pezsgőfogyasztás Magyarországon kifejezetten szezonális jellegű - a karácsonyi ünnepkörhöz, valamint az év eleji báli szezonhoz kapcsolódik. A háztartások által egy év alatt otthoni fogyasztásra vásárolt pezsgőmennyiség mintegy fele decemberben kerül a bevásárlókosarakba. A tavalyi karácsonyi szezonban az elfogyasz- tott pezsgő és habzóborok teljes mennyisége két százalékkal növekedett, de ebből - az átlagárak enyhe növekedésének köszönhetően - négy százalékkal magasabb bevételt realizálhattak az üzletek. A hazai pezsgőforgalom lendületét nagy részben a kategória forgalmában egyre jelentősebb arányt képviselő alkoholmentes gyerekpezsgők iránti kereslet adja: míg az alkoholtartalmú pezsgők, habzóborok mennyiségi forgalma tavaly két százalékkal mérséklődött, a kölyökpezsgőké mintegy ötödével nőtt. Az otthoni fogyasztásra beszerzett pezsgőféleségek enyhén csökkenő, ám továbbra is döntő része, több mint 80 százaléka édes. A tavaly január és november között a háztartások által vásárolt pezsgőmennyiség mintegy 37 százaléka diszkontüzletekben, 32 százaléka pedig hipermarketekben került a bevásárlókosarakba. Ez az arány azonban decemberben jelentősen megváltozott. Az év utolsó hónapjában a hipermarketek részesedése a forgalomból 38 százalékra emelkedett, míg a diszkontoké 23 százalékra esett vissza. Az év végi vásárlások szerepét vizsgálva tehát jelentős eltérés tapasztalható a két bolttípus között: míg a hipermarketek pezsgőforgalmának akár 60 százaléka is származhat a decemberi beszerzésekből, addig a diszkontokban ez az arány mindössze 40 százalékot ér el. A hipermarketek mellett a szupermarketek és a kisboltok eladásai szempontjából is nagyon fontos a december.A pezsgő literenkénti át- lagára 582 forint volt tavaly decemberben. Ez az összeg a tavalyi utolsó negyedévben tapasztalható áremelkedések miatt - szemben az előző évekkel - csak minimálisan, öt százalékkal maradt el az év többi hónapján tapasztalható ártól. Mind a hipermarketekben, mind a diszkontokban ennél olcsóbban - 542 forintért, illetve 544 forintért - juthattak a fogyasztók egy liter pezsgőhöz. Míg azonban a diszkontokban egész évben ezen az áron kínálták e nemes italt, addig a hipermarketek az év többi részében magasabb - 587 forintos - fogyasztói árakkal dolgoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!