Gazdaság

2008.03.17. 09:37

REACH-tréning

A hatályos REACH-rendelet a vegyianyag-gyártóktól kezdve az importõrökön és végfelhasználókon át a vegyi anyagokkal bármilyen módon tevékenységet folytató összes vállalkozást érinti.

Mátyus Tamás

Egész napos tréninget szervezett kamaránk a 2007. június 1-jén életbe lépett, a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékelésérõl, engedélyezésérõl és korlátozásáról szóló EU-rendeletrõl. Ha valaki nem felel meg az elõírásoknak, komoly üzleti veszteséget hozhat, és elõfordulhat, hogy az adott anyagot a késõbbiekben már nem gyárthatja vagy forgalmazhatja. A REACH jogszabályi hátterérõl, a piaci szereplõk feladatairól és a hatóságok szerepérõl dr. Adamis Zoltán, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet fõtanácsosa tartott tájékoztatót. Bevezetésként elmondta, hogy a kémiai biztonsági törvény továbbra is érvényben marad, csak összhangba kerül az új uniós rendelettel, melynek célja az emberi egészség és a környezet védelme. A rendelet bevezetése 2011-ig folyamatosan történik, és ezen idõ alatt mintegy harmincezer ma már használatban lévõ vegyi anyagot kell regisztrálni. A folyamat lehetõvé teszi a veszélyes anyagokkal kapcsolatos hiányos információk ki-egészítését, valamint a kockázatkezelési intézkedések azonosítását az anyagok biz- tonságos felhasználásának garantálására.

A szállítói láncban részt vevõkre eltérõ kötelezettségek vonatkoznak. 2008. június 1-jétõl például az 1 tonna/év feletti vegyi anyagot gyártó vagy importáló, EU-ban letelepedett természetes vagy jogi személy köteles az anyagot a Helsinkiben mûködõ ügynökségnél (ECHA) regisztrálni. Felhívta a figyelmet, hogy 2008. június 1- december 31. közt a használatban lévõ anyagokra lehetõség van elõregisztrációra. A rendelettel kapcsolatos szakmai hátteret az Országos Kémiai Biztonsági Intézet biztosítja, az ellenõrzést továbbra is az ÁNTSZ végzi.A rendezvény második felében Szabó Brigitta Laura, a Toxinfo Bt. munkatársa a gyakorlati kérdéseket taglalta. Ismertette például, hogy mely anyagok nem regisztrációkötelesek és azokat a fontos gyakorlati lépéseket, amelyeket a REACH megvalósításánál alkalmazni kell. Felhívta a figyelmet, hogy az anyagportfólió összeállításánál azokat az árucikkeket is figyelembe kell venni, amelyek valamilyen vegyi anyagokat bocsátanak ki. Kitért a biztonsági adatlappal kapcsolatos tudnivalókra, az abban végrehajtott, kötelezõ érvényû változtatásokra. Hangsúlyozta, hogy a biztonsági adatlapot a magyar hatóság is a REACH-nek megfelelõen kéri. Végezetül ismertette azokat az információs forrásokat, hasz-nos segédleteket , amelyek a REACH-nek megfelelõ mûködéshez való felkészüléshez rendelkezésre állnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!