Gazdaság

2008.04.11. 02:28

<u>Esővel vizet takaríthatunk meg</u>

<b>Veszprém</b> - A tavasz közeledtével lehetőségünk nyílik arra, hogy vizet tartalékoljunk, megelőzendő a nyári hőségben fellépő vízhiányt.

Németh F. Bernadett

A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület munkatársa, Mátyás Mónika szerint a vízhiány és vízbőség okozta problémák esővízfelfogással házilag is orvosolhatók. 

Az esővíz sokszor kiválthatja az ivóvíz-minőségű csapvizet mindennapjainkban. Jól alkalmazható például öntözésre, mosásra, vécéöblítésre. 

Ezen vízigények mértéke egy takarékos háztartásban személyenként körülbelül 40 liter egy nap, melyek esővízzel való kiváltásával egy négytagú család naponta 160 liter, évente pedig 58 köbméter ivóvizet takarít meg.

Az esővíz felfogására Mátyás Mónika szerint a legalkalmasabbak a tetőfelületek, melyekről az ereszcsatorna elvezeti az esővizet a hordókba vagy egy szűrőn keresztül egy speciális tartályba. 

Amennyiben csak öntözési vízigényünket szeretnénk esővízzel kiváltani, úgy a hordókban összegyűjtött esővizet is jól használhatjuk. Ha a vécé öblítését vagy a mosást is esővízzel kívánjuk megoldani, úgy a szűrővel ellátott tartályon kívül egy, az ivóvízhálózattól külön futó vízvezetékrendszer szükséges, mely ellátja a vécét, a mosógépet esővízzel. 

Ez már nagyobb szakértelmet, esetenként nagyobb ráfordítást igényel. Egy 100 négyzetméteres családi házról összegyűlő csapadékvíz körülbelül négy-öt köbméteres tartály esetén kiválthatja egy négytagú család vízigényének akár a 60-70 százalékát is. 

Az öntözést szolgáló egyszerű rendszer alacsony ráfordítása miatt rövid idő alatt megtérülhet. Az esővíz házon belüli hasznosítása kapcsán a jelenlegi vízdíjak és beruházási költségek figyelembevételével számított megtérülési idő 20 év, mely meglehetősen hosszú idő. 

Az esővíz felhasználása így gyakran gazdaságtalannak tűnik. Mégis abból kell kiindulni, hogy az ivóvízdíj a jövőben várhatóan emelkedni fog, és az ivóvíz-felhasználással járó szennyvízdíjat is megtakarítjuk. Az esővíz gyűjtése így hosszú távon mindenképpen gazdaságos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!