Gazdaság

2008.04.10. 02:29

<u>Fő szám a strand</u>

<b>Budapest</b> - Magyarországon tízből hét felnőtt nyilatkozott úgy tavaly, hogy az elmúlt tizenkét hónapban nem töltött öt napnál hosszabb időt üdüléssel. Az utazók főként a határokon belül üdültek, a külföldi úti célok közül pedig a legnépszerűbb Horvátország.

Varga Ibolya

A magyarok 73 százaléka - azaz tíz emberből hét - nem üdült az elmúlt évben - állapítja meg a GfK Hungária és a Szonda Ipsos felmérése. 

Minden tizedik magyar belföldön töltött öt napnál hosszabb időt pihenéssel, három százalék saját bevallása szerint Horvátországba utazott, egy-egy százalék pedig a szomszédos Ausztriában, Romániában, illetve Görögországban vagy Olaszországban pihent. 

Az életkori sajátosságok miatt egyébként vélhetően több szabadidővel rendelkező ezüstgeneráció - az ötvenéves és annál idősebb korosztályban - tagjainak körében némiképp magasabb (80 százalék) azoknak az aránya, akik az elmúlt egy évben nem üdültek. 

Akik utaztak, azok többsége ötven év felett is Magyarországon (10 százalék) igyekezett kikapcsolódni; a külföldi úti célok közül egy-egy százalékuk jelölte meg a teljes lakosság által is említett desztinációkat. 

A felmérés terveket firtató kérdésére adott válaszokból kiderült, hogy honfitársaink 68 százaléka nem is tervez az elkövetkező 12 hónapban öt napnál hosszabb üdülést.

A magyar lakosságon belül a második legnagyobb csoportot azok alkotják, akik az ország határain belül terveznek üdülést (14 százalék), úti célként két-két százalék említette Görögországot és Horvátországot, egy-egy százalék pedig Ausztriát, illetve Olaszországot. 

Az ötvennél idősebb korosztályban 77 százalék nem tervez öt napnál hosszabb üdülést, az ezüstrókák kilenc százaléka pedig belföldön szeretne legalább öt napot pihenéssel tölteni az elkövetkező 12 hónapban. 

Külföldi célpontok sorában főként Görögországot és Horvátországot említették. Arra a kérdésre, hogy hogyan szokta megszervezni utazásait, ha öt napnál hosszabb időre megy el , az emberek 54 százaléka azt válaszolta, hogy egyáltalán nem szokott üdülni - ez az arány az ötvenévesek és ennél idősebbek körében 67 százalék. 

A tízből három magyar felnőtt mindig saját, esetleg családi vagy baráti szervezésben utazik - utazási iroda szolgáltatásait egy százalék veszi igénybe mindig, és három százalék nyilatkozott úgy, hogy többnyire utazási iroda szervezésében megy üdülni. 

Az aktív pihenés hazánkban még nem igazán elterjedt. Az adatok tanúsága szerint az üdülők 37 százaléka jellemzően a strandolást és napozást választja, tízből hárman várost néznek. 

Természetjárással és túrázással a felnőttek 17 százaléka pihen öt napnál hosszabb időtartamú üdülései során. A vízi sportoknak (vitorlázás, szörfözés, jet-ski) hat százalék hódol, kerékpártúrákon négy, vízi túrákon három százalék vesz részt, és a síelni, vagy snowboardozni is mindössze a 15 évnél idősebb felnőtt lakosság két százaléka szokott. 

Kedvelt időtöltési forma üdüléskor a múzeum- és színházlátogatás, a barátoknál és rokonoknál tett látogatás, de a gyógyfürdők látogatása is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!