Gazdaság

2008.04.14. 02:28

<u>Intarziás bútorok a tengerentúlra is</u>

<b>Kerta</b> - Az utóbbi időben már amerikai piacra is kerül néhány darab a Lumber-fa asztalosai által készített egyedi, intarziás bútorokból.

Tisler Anna

A cég olasz állampolgárságú tulajdonosa 1989-ben alapított közös vállalatot egy magyar üzletemberrel. Később a külföldi kivásárolta társa részét, ma már a vállalkozás száz százalékban az ő tulajdona. 

A telepet folyamatosan fejleszti. Nemrég vásárolta meg a szomszédos telken fekvő fűrésztelepet. Alapanyag-felhasználásuk a termeléssel együtt nő, tavaly 13 ezer köbméter fát dolgoztak fel. 

A lakberendezési tárgyak cserből, juharból, cseresznyéből, körtéből, kerti dióból és fekete dióból készülnek. Mint Németh István műszakvezető kérdésünkre elmondta, legjobban a diófát kedvelik, mert tömör és könnyű megmunkálni. 

Az intarziákat mintadarab alapján készítik el. A kivágás nagy figyelmet és pontosságot igényel, bár van javítási lehetőség. Egy komód elkészítése több mint egy hetet vesz igénybe. 

Készítenek asztallapokat többszínű intarziával, faragnak díszített széklábakat. A munkahelyre, ahol tűrni kell a monotóniát, főként középkorúak jelentkeztek. A csapat már három éve dolgozik együtt, átlagéletkoruk 35 év körül van. Többen asztalos szakmunkások, de van autószerelő is, aki a három hónapos betanulási idő alatt mindent elsajátított. 

A munkarend egy műszakos, sokan a közeli falvakból járnak be. Kiss Attila gazdasági vezetőtől megtudtuk, a faanyag jelentős részét Magyarországon vásárolják, kapcsolatban állnak az összes nagy erdőgazdasággal. 

A telephely közvetlenül a vasútállomás mellett van, így vasúton olcsóbban és környezetkímélőbben szállíthatják az alapanyagot. A bútorok felületkezelése ma még Olaszországban történik, a késztermék jelentős részét Ausztriában, Németországban és Lengyelországban értékesítik. 

Magyarország uniós tagsága a külkereskedelemben nem okozott változást. A piacképes árura van igény, a rossz minőségűt pedig előtte sem lehetett eladni. 

A Lumber-fa kertai telephelye ma 58 embernek ad munkát. A tulajdonos tervezi, hogy a felületkezelést is itt végzik el. Ha az beindul, újabb emberekre lesz majd szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!