Gazdaság

2008.04.21. 02:28

<u>Mezőgazdasági termelői árak</u>

<b>Veszprém</b> - Az agrártermékek termelőiár-szintje az idei év februárjában 33,9 százalékkal haladta meg a tavaly februári szintet. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 46,9 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké 17,6 százalékkal nőtt.

Varga Ibolya

Az agrártermékek az év első két hónapjában bekövetkezett, az előző év azonos időszakához viszonyított 34,9 százalékos termelőiárszint-növekedése a növényi termékek árszínvonalának 48,9 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek árainak 17,7 százalékos emelkedéséből adódott. 


A gabonafélék termelői ára jelentősen emelkedett februárban

Februárban a gabonafélék termelői átlagára a csekély forgalom mellett jelentősen, 79,4 százalékkal emelkedett. A burgonya termelői ára 16,8 százalékkal csökkent a tavalyi jelentős mértékű növekedés után. 

A zöldségfélék ára 8,1 százalékkal nőtt, ami néhány zöldségféle árának az év második hónapjában - ugyancsak alacsony forgalom mellett - bekövetkezett változásából adódott. 

A gyümölcsárak 59,2 százalékos februári növekedésére az alma árának emelkedése (68,1 százalék) gyakorolta a döntő befolyást; ebben az időszakban a többi gyümölcsfajta termelői értékesítése elhanyagolható. 

A vágóállatok termelői árainak 11,4 százalékos növekedése a vágóbaromfi árának 22,3 százalékos és a vágósertés árának 6,5 százalékos növekedéséből, illetve a vágómarha árának 5,8 százalékos csökkenéséből adódott. 

Az állati termékek árának 27,2 százalékos emelkedésén belül a tej termelői ára 36,9 százalékkal, az étkezési tyúktojásé 13 százalékkal emelkedett. Az év első két hónapjában a gabonafélék termelői átlagára jelentős mértékben, 77,2 százalékkal nőtt az előző év január-februárihoz képest. 

A burgonya ára 8,6 százalékkal csökkent a tavalyi év első két hónapjában tapasztalt 110,6 százalékos növekedés után. A zöldségfélék ára 10,9 százalékkal, a gyümölcsöké pedig 59,2 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához, első két hónapjához viszonyítva. 

A vágóállatok termelői árai 10,1 százalékkal haladták meg a tavaly január-februárit. Jelentős árnövekedés volt megfigyelhető a vágóbaromfinál (21 százalék), kisebb mértékű a vágósertésnél (4,7 százalék); árcsökkenés következett be a vágómarhánál (4,8 százalék). 

Az állati termékek termelői ára átlagosan 29,9 százalékkal emelkedett; ezen belül a tej termelői ára 38,4 százalékkal, az étkezési tyúktojásé pedig 12,1 százalékkal nőtt a tavalyi év első két hónapjához viszonyítva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!