Gazdaság

2008.06.16. 02:29

<u>Függetlenek a politikától</u>

<b>Budapest</b> - Új elnök áll áprilistól a Munkaadók és Gyáriparosok Orszá-gos Szövetségének (MGYOSZ) élén: Széles Gábortól az elnöki tisztet dr. Futó Péter, a szervezet korábbi al-, illetve társelnöke vette át, akivel arról beszélgettünk, hogyan akarja új pályára állítani az MGYOSZ-t.

Osváth Sarolta

- Ön alelnökként megalakulása óta részt vesz a szövetség munkájában. Elnökként milyen szerepet képzel el a magyar gazdaságpolitika alakításában az MGYOSZ számára? 

- Szövetségünk a legnagyobb és a legfontosabb vállalatokat tömöríti, amelyek a magyar gazdaságnak több mint hatvan százalékát reprezentálják, mind a munkavállalók száma, mind a befektetett tőke és az árbevétel alapján is. Több mint ötven szakmai szervezet is a tagjaink közé tartozik. A cégek élén álló vezetők az ország legbefolyásosabb gazdasági szakemberei. Mindez feljogosít bennünket arra, hogy - más országok munkaadói szervezeteihez hasonlóan - meghatározó szerepet vállaljunk a gazdasági élet alakításában, a gazdaságpolitika formálásában. A miénkhez hasonló szervezetek véleményére mindenütt a világon odafigyelnek a döntéshozók. A tagság érdekeit is akkor tudjuk hatékonyan képviselni, ha megszólalásainknak súlya van. Ehhez kétségkívül új pályára kell állítani az MGYOSZ eddigi tevékenységét és kommunikációját.


dr. Futó Péter

- Letett egy programjavaslatot az asztalra. Hogyan fogadta a tagság az elképzeléseit?

- Három alappillérre építettem fel a megújulási programot, ezek a következők: távolságtartás a napi politikától, professzionalizmus és demokratikus érdekképviselet. Legnagyobb örömömre, máris megannyi véleményt, új gondolatot kaptam hozzá, ezeket természetesen beépítjük a végleges programba.

- Hatni akarnak a gazdaságpolitikára, és közben távolságot is tartani? Hogyan? 

- A magánéletben mindenki politizálhat kedve szerint, a gazdasági érdekképviseleti szervezetnek azonban a politikától és a politikusoktól függetlennek kell lennie. Ugyanakkor nyitottnak is - minden politikai párt irányába. Az MGYOSZ-nak együttműködésre kell törekednie a kormánnyal és a mindenkori ellenzékkel, párbeszédet kell folytatnia a politikai döntéshozókkal, de nyíltan vállalnia kell az ellenvéleményét is. Az MGYOSZ-t csak egyetlen érdek befolyásolhatja, a tagságé, az pedig alapvetően megegyezik az ország, a magyar gazdaság érdekeivel. De leszakadóban vagyunk, és ezen csak az javíthat, ha az MGYOSZ is szerepet vállal egy olyan többpárti konszenzus összekovácsolásában, amely ciklusoktól függetleníti a gazdaságpolitikát. Az ország érdeke, hogy ne a választási évek befolyásolják a gazdasági döntéseket, hanem a globális gazdasági kihívásokra adott válaszok.

- Jelenleg a gazdaságban mit tart a megújuló MGYOSZ a legfontosabb teendőnek? 

- Meggyőződésünk például, hogy adóreformra szükség van, nemcsak azért, mert rendkívül bonyolult a mostani adórendszer, hanem mert a gazdaság versenyképessége érdekében mielőbb lépni kell. Tiszteletben tartjuk a politikusok nyilatkozatait ezzel kapcsolatban, de mi már dolgozunk egy koncepción, ami hamarosan elkészül. Le fogjuk tenni a politika asztalára. Szándékosan fogalmaztam így, mert kötelességünk, hogy a szerintünk jó megoldást ne csak a kormány, hanem minden politikai oldal megismerje. A részletekről egyelőre nem mondhatok többet. Mindenesetre a program második pillére, a professzionalizmus erre az anyagra már jellemző lesz. Ez azt jelenti, hogy elmélyült tanumányokat készítünk, a véleményalkotáshoz a legjobb szakembereket vesszük igénybe, a lehető legmagasabb színvonalon végezzük a munkánkat. Ha elfogadjuk, hogy az MGYOSZ fő célja Magyarország versenyképességének javítása, véget kell vetni az eddigi gyakorlatnak, és aktív, kezdeményező, javaslattevő és nem a kormányok javaslataira reagáló szervezetté kell válnunk.

- És demokratikussá is...

- Igen, ez a program harmadik pillére. Az MGYOSZ tagjai nagy tudású, magas presztízsű vállalati vezetők, egy-egy szakterület elismert személyiségei. Itt mindenki, illetve mindenkinek a szava számít. Mindenkit meghallgatunk, mindenki elmondhatja a véleményét, és az MGYOSZ álláspontját ennek alapján demokratikusan alakítjuk ki. Attól kezdve viszont mindenkinek azt kell képviselni. Nagyon fontos, hogy a szövetségben jelentős a szakmai szervezetek képviselete, nekik is megfelelő súllyal kell részt venniük a munkában. Számukra is nagy súlya lehet az MGYOSZ támogatásának egy-egy szakmai kérdésben.

- Komoly lobbierő... 

- A személyes kijárás - ha arra gondolt - ma már nem működik, és ez így is van rendjén. Ez nem jelenti azt, hogy nincs jelentősége a személyes kapcsolatoknak. De a modern lobbi eszközeit legalább annyira ki fogjuk használni - tanulmányokkal, workshopokkal, konferenciákkal, tudatos médiahasználattal. Összegezve: talán közhely, de igaz, az MGYOSZ legnagyobb ereje a tagjaiban van, akik hajlandók egy csapatként működni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!