Gazdaság

2008.06.12. 02:27

<u>Változó agrárpénzek</u>

<b>Budapest</b> - Több mint egyéves szakmai vita után az Országgyűlés is megvitatta az Egységes mezőgazdasági támogatási rendszer (SPS) bevezetéséről szóló törvénytervezetet, a döntést őszre napolta el.

Varga Ibolya

Az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer bevezetését a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) mellett több mezőgazdasági érdekképviselet és szakmai szervezet is támogatja. 

Az SPS-re való áttérés Magyarország számára európai uniós jogszabályokon nyugvó kötelezettség. A kérdés csak az, hogy előretekintve, a lehetőségek szerint leginkább a magyar igényekre szabott, öt évig biztos és kiszámítható rendszert vezetünk-e be, vagy egy helyben topogva megvárjuk, míg az Európai Unió egy olyan rendszert erőltet ránk, ami a hazai viszonyokat teljesen figyelmen kívül hagyja. 

Az unió egyre inkább kiszámíthatatlan az agrárpiaci szabályozás változtatásában és a támogatások átalakításában. A MOSZ úgy ítéli meg, hogy nem lehet tétlenkedni. 2009-ben lehetséges és egyben szükséges is a most kidolgozott tervezet alapján áttérni az SPS-re, ezzel is elősegítve a magyar mezőgazdaság fejlődését, az állattenyésztés és növénytermesztés arányának nemzetgazdasági szempontból is kívánatos javulását. 

Nem engedheti meg magának a magyar agrárium, hogy a cukorrépa-termelés döntő részének az EU szabályozása miatt bekövetkezett felszámolása után ez a folyamat a kertészet és az állattenyésztés egyes ágazataiban megismétlődjön. 

A magyar fogyasztóknak sem lehet mindegy, hogy az ellenőrzött, megfizethető és jó minőségű hazai termékek közül tud-nak-e válogatni a boltok polcain, vagy az ismeretlen eredetű és minőségű termékkel kénytelenek megelégedni. 

Az SPS 2009-es bevezetésével, egy stabilizálódó földhasználati rendszer keretén belül a gazdálkodók nagyobb biztonsággal tudnak tervezni, beruházni, és talán utolsó lehetőségként valós esélyük nyílik a felzárkózásra. 

Az EU 15-ök - valamint két újonnan csatlakozott tagállam - már az SPS rendszert alkalmazza, így az eddigi árnyoldalról kilépve Magyarország a mezőgazdaságilag fejlettebb országokkal kerülne azonos csoportba, ami a KAP folyamatos változását figyelembe véve nagyobb biztonságot, szabályozási stabilitást jelentene a hazai termelőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!