Gazdaság

2009.07.30. 02:29

Elsötétített képernyők - Fontos betartani az előre megszabott korhatár-besorolásokat

Budapest - Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) radikális eszközökkel védi a nézőket, ha kell, szankcióként órákra is elsötétítik a képernyőket.

Tremmer Tamás

Majtényi László, az ORTT elnöke szerint az RTL Klub és a TV2 úgy harcol a nézők kegyeiért (Joshi Bharat, illetve Mónika-show), hogy közben lábbal tiporják a rájuk vonatkozó törvényeket. 

Éppen ezért kész további szankciókat kezdeményezni a két csatorna ellen. Az RTL Klubnak az elmúlt héten már volt szerencséje megtapasztalni, milyen az, amikor elsötétül a képernyő. 

Az ORTT a döntését azzal támasztotta alá, hogy a délutáni műsorsávban olyan téma került terítékre, aminek korhatárosnak kellett volna lennie, s ebben az időzónában nem szabadott volna vetítetni.

Nem árt tudni, a hatályos törvény szerint a műsorelőzetesek, a hírműsorok, az időszerű eseményekkel foglalkozó műsorszámok, sportműsorok és a reklámok kivételével minden műsorszámot be kell sorolni a korhatár-kategóriák valamelyikébe. 

A műsorszámokat a közzététel előtt a műsorszolgáltatónak kell besorolnia. Az ajánlott korhatárt a műsorszolgáltatók közzéteszik a műsorújságokban, de egyes televíziók a teletexten és az internetes honlapjukon is feltüntetik.

Az időszerű eseményekkel foglalkozó műsorszám (politikai háttérműsorok, aktuális ügyeket tárgyaló magazin-műsorok), sportműsorszám, illetve reklám esetében a figyelmeztetést, illetve a piktogramot a műsorszolgáltatónak nem kell alkalmaznia. 

Nem tehető közzé azonban ilyen típusú műsorszám olyan időszakban, amelyben tartalmának megfelelő kategóriába sorolása esetén - előre láthatóan - nem lenne helye. 

A hírműsorok esetében nincs korlátozás, azonban a vallási vagy hitbeli meggyőződést sértő, az erőszakos vagy más módon a nyugalom megzavarására alkalmas képi vagy hanghatások bemutatása előtt a közönség figyelmét erre a körülményre fel kell hívni.

Korhatár-besorolások: A Tizenkét éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott olyan műsor, amely tizenkét éven aluli nézőben félelmet kelthet, illetve amelyet koránál fogva nem érthet meg vagy félreérthet. 

A 12 éven aluliaknak szánt, azaz kifejezetten gyermekeknek szóló, szülői magyarázatot nem igénylő, piktogrammal nem jelölt műsorok bármikor közzétehetők. 

A Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott olyan műsor, amely alkalmas a tizenhat éven aluliak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy közvetett módon utal erőszakra, illetve szexualitásra, vagy témájának meghatározó eleme az erőszakos módon megoldott konfliktus. Az adás időpont-korlátozáshoz kötött, csak 21-5 között vetíthető. 

A Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott olyan műsorszám, amely alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, különösen azáltal, hogy meghatározó eleme az erőszak, illetve a szexualitás közvetlen, naturális ábrázolása. Ilyen műsor csak 22-5 között tehető közzé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!