Gazdaság

2009.09.23. 02:29

Lassult a hiperek fejlődése

Budapest - A gazdasági válság hatására jobban meg kell gondolnunk, hogy hol vásárolunk. Időnk ritkábban van arra, hogy kiválasszuk a legolcsóbb helyet, de élünk a hipermarketek választékával és olcsóbb áraival.

Varga Ibolya

A GfK Hungária Piackutató Intézet minden év őszén megjelenő tanulmánya szerint az elmúlt közel egy évben a szupermarketek tovább tudták növelni piacrészüket. A hipermarketek intenzív növekedése megtorpant, azonban az áruháznyitásoknak köszönhetően néhány éven belül várhatóan további 1,5-2 százalékponttal növelni tudják majd piacrészüket. Az intézet friss tanulmánya összefoglalja, milyen tendenciák, tren-dek jellemzik az elkövetkező másfél év piaci, gazdasági és kereskedelmi folyamatait. 

Kizárólag az adatokat vizsgálva, az egyes értékesítési csatornák teljesítményéről el kell mondani, hogy az elmúlt év egyértelmű nyertesei a szupermarketek, amelyek két százalékkal tudták növelni értékbeli részesedésüket a háztartások napi fogyasztásicikk- bevásárlásaiból.

- A számok mögött a Plus diszkontlánc tagjainak Spar szupermarketekké történő átalakítása áll, részben ez okozza a szupermarketnél tapasztalható jelentős emelkedést, illetve a diszkontok piacrészének csökkenését. Az elkövetkezendő időszakban a szupermarketek helyzete előreláthatólag a válság ellenére is erősödni fog, elsősorban a további áruháznyitásoknak köszönhetően - elemezte az okokat Kui János, a GfK Hungária menedzsere.

A diszkontok piaci részesedése a már említett Spar-Plus tranzakció miatt egy százalékponttal csökkent. Ugyan-ezért a csatornán belül rövid távon további piacvesztés valószínűsíthető, azonban a Plusok eltűnéséből eredő piacvesztést tompítani, majd hamarosan ellensúlyozni fogják a további üzletnyitások, új szereplők esetleges piacra lépése a szegmensben, a fogyasztók válság okozta takarékossági törekvései, illetve a diszkontok elfogadottságának és kedveltségének növekedése (melyhez a diszkontcsatornában működő láncok nagyban hozzá- járulnak a helyi igényekhez fokozatosan alkalmazkodó termékkínálatukkal, stratégiájukkal). 

A hipermarketek intenzív növekedése körülbelül másfél éve megtorpant. Expanziójuk lelassult, ami érthető, hiszen bizonyos vásárlóerő és lélekszám alatt célszerűbb kisebb alapterületű üzleteket működtetni. Új piaci belépő középtávon nem várható, azonban néhány év távlatában a meglévő láncok további áruháznyitásainak köszönhetően várhatóan további 1,5-2 százalékponttal növelni tudják piacrészüket. A hazai kisbolt-láncoknál mért vásárlások egyre inkább szóródnak a csatornák között, hiszen szerkezetük folyamatosan fejlődik, és már régen eltértek az eredeti, kisboltokat tömörítő beszerzési hálózat funkciójuktól, és egyre több szupermarketet, kényelmi boltot, CC áruházat (a jövőben esetleg diszkontot) üzemeltetnek. A szupermarketek és a diszkontok exkluzívabb megjelenésükkel, nagyobb termékválasztékukkal jobban vonzzák a vásárlókat, ezért a hazai tulajdonú láncok kis boltjainak szerepe fokozatosan csökkenni fog. 

Annak ellenére, hogy a válság hatására a fogyasztók egy része inkább az előre megtervezett, utazással nem járó, visszafogott fogyasztás mellett dönt, melyben átmenetileg nagyobb szerephez juthatnak a lakóhely közeli kis üzletek, egyre több független kisvállalkozó dönt vállalkozásának felszámolása vagy valamelyik hazai lánchoz való csatlakozása mellett. Így középtávon a független kisvállalkozások számának és piacrészüknek a csökkenése várható. Áruházláncok megszűnése, továbbá az értékesítési lánc lerövidítésére irányuló törekvések miatt erőteljesen csökkent a CashCarry hálózatok szerepe, amely csökkenés előreláthatólag a jövőben is folytatódni fog. Kelet-Közép Európa országaiban a hipermarketek Romániában, Csehországban, Bosznia-Hercegovinában és Oroszországban a legkedveltebbek. Fejlődésük Romániában a leggyorsabb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!