Gazdaság

2009.11.30. 20:53

Bajnai: siker a jövő évi költségvetés elfogadása

Budapest - Bajnai Gordon szerint Magyarország számára siker a jövő évi költségvetés elfogadása.

MTI

A miniszterelnök a szavazási utáni sajtótájékoztatón ezt úgy indokolta: a döntés a pecsét azon, és a garancia arra, hogy az ország a világgazdasági válság közepén is biztonságban van.

A hétfői parlamenti sajtótájékoztatón Bajnai Gordon miniszterelnök mellett jelen volt Mesterházy Attila, az MSZP, valamint Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője is.
   
A kormányfő szavai szerint a költségvetés a biztonságról, a stabil forintról, az alacsony kamatokról, a megmaradó, megmenthető munkahelyekről, a fenntartható nyugdíjakról és a szociális rendszerről szól.
   
Mint mondta, a jövő évi büdzsé nemcsak szavatolja ezeknek a biztonságát, hanem alapvető fordulatot hoz a munka megbecsülésében, mert a legálisan dolgozók közül tízből kilenc ember az alacsonyabbik adókulcs alá tartozik januártól, és ezzel párhuzamosan 400 milliárd forinttal több marad a magyar vállalkozásoknál.
   
A kormányfő felhívta a figyelmet arra is, hogy a jövőre több mint százezer ember kerül be az Út a munkához programba, és egyre többen térhetnek vissza véglegesen a munka világában.
   
Bajnai Gordon kiemelte: a jövő évi költségvetés a közbiztonságról is szól: ezer új településőr áll munkába a következő hetekben, és ugrásszerűen nő az utcán lévő rendőrök száma.
   
A költségvetéssel összefüggésben beszélt a távhő áfájának csökkentéséről, ami több mint 650 ezer család számára jelentős megtakarítást hoz jövőre.
   
Kitért arra is: jövőre egy újabb évfolyam, a hetedikesek évfolyama is bekerül a kedvezményes gyermekétkeztetés rendszerébe.
   
A miniszterelnök szerint a vádak ellenére a költségvetés kiszámítható, a tavalyinál nyolcvan százalékkal nagyobb tartalékkal rendelkezik, és alapja annak, hogy 2011-től évente 3,5-4 százalékos növekedés lehet az országban.
   
A miniszterelnök megköszönte az emberek többségének józanságát, higgadtságát és megértését, a szocialisták, illetve a szabad demokraták támogatását, a kormány munkáját, valamint külön kiemelte Oszkó Péter pénzügyminiszter szerepét a költségvetés elfogadásában. Megemlítette a köztisztviselőket is, akik részt vettek a költségvetés elkészítésében, tudva, hogy ez sokszor "rajtuk ránt a legnagyobbat".
   
Bajnai Gordon a szombaton több újságban megjelent, közgazdászok által írt nyílt levéllel kapcsolatban elmondta: a dokumentumról szerinte hiányzott a fizetett politikai hirdetés felirat és a Fidesz logója.
   
Emlékeztetett arra, hogy ezek a közgazdászok a Fideszhez köthetőek, és a legnagyobb ellenzéki párt már jól ismert véleményét fejtették ki. Furcsának tartja ugyanakkor, hogy a Fidesz a jövő évi költségvetés tárgyalásakor csupa olyan javaslatot nyújtott be és támogatott, amelyek nem támogatták a reformokat, és növelték volna a hiányt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!